Dobré noviny
V Brusne súťažili vo varení Čipkárskô. Zvíťazilo družstvo mladých
TASR
TASR

V Brusne súťažili vo varení Čipkárskô. Zvíťazilo družstvo mladých

Čipkárskô je tradičné jedlo našich predkov, ktorí obchodovali s tovarom a hlavne čipkami.

Na snímke príprava tradičného jedla Čipkárskô počas 16. ročníka súťaže vo varení čipkárskeho guľáša v obci Brusno 30. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Brusno 30. mája (TASR) - V Brusne sa dnes uskutočnila súťaž vo varení čipkárskeho guláša Čipkárskô. Na 16. ročník tohto obľúbeného podujatia si prišlo zmerať svoje sily 26 družstiev. "Z nich bolo 12 mužských, dve ženské a 12 zmiešaných. Celkovo bolo 104 účastníkov, ktorí varili," priblížil za organizátorov Imrich Kolpák.

Podľa jeho ďalších slov hodnotenie prebiehalo tentoraz trochu inak ako po minulé roky. Komisia sa zamerala predovšetkým na chuťové vlastnosti, vďaka čomu bolo hodnotenie aj rýchlejšie.

Prvenstvo získalo družstvo mladých, čo organizátorov potešilo a aj príjemne prekvapilo. Pred rokmi sa totiž zúčastňovali na súťaži väčšinou starší súťažiaci. To sa ale zmenilo a mladí kuchári dokonca dokázali obhájiť prvenstvo.

Čipkárskô je tradičné jedlo našich predkov, ktorí obchodovali s tovarom a hlavne čipkami. Tie nakupovali v Starých Horách a Španej Doline. Presun na jednotlivé trhoviská absolvovali na vozoch ťahaných koňmi a to po celej Európe. Aby si ušetrili čas, obyčajne zavesili tzv. mašinu vzadu na voz a jedlo varili priamo z voza. Keď ho pripravili, zastavili a najedli sa. Najprv jedli husté, dierovanou varechou vybrali hovädzie mäso, zeleninu, zemiaky a trhance dochutené čiernym korením a soľou a potom polievku.

Na snímke príprava tradičného jedla Čipkárskô počas 16. ročníka súťaže vo varení čipkárskeho guľáša v obci Brusno 30. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Račko
Na snímke príprava tradičného jedla Čipkárskô počas 16. ročníka súťaže vo varení čipkárskeho guľáša v obci Brusno 30. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Račko
Na snímke príprava tradičného jedla Čipkárskô počas 16. ročníka súťaže vo varení čipkárskeho guľáša v obci Brusno 30. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Račko
Na snímke príprava tradičného jedla Čipkárskô počas 16. ročníka súťaže vo varení čipkárskeho guľáša v obci Brusno 30. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Račko
Na snímke príprava tradičného jedla Čipkárskô počas 16. ročníka súťaže vo varení čipkárskeho guľáša v obci Brusno 30. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Račko
Na snímke príprava tradičného jedla Čipkárskô počas 16. ročníka súťaže vo varení čipkárskeho guľáša v obci Brusno 30. mája 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Už ste čítali?

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na jediný deň: denne ošetrí 120 pacientov

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu otvorenejší a priateľskejší. Ale pije sa naozaj priveľa

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť za katedrou, vydal sa s krompáčom do sveta

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…