Dobré noviny
eGastrolístky v súčasnosti využíva štvrtina firiem na Slovensku
TASR
TASR

eGastrolístky v súčasnosti využíva štvrtina firiem na Slovensku

Z prieskumu vyplynulo, že polovica firiem (51 %) elektronizuje rozvoj a vzdelávanie zamestnancov a takmer polovica (47 %) riadenie výkonu.

Bratislava 28. mája (TASR) – Väčšina firiem na Slovensku aktívne pracuje na elektronizácii procesov a využívaní nových technológií pre nové formy práce. Digitalizácia služieb v oblasti ľudských zdrojov (human resoucers, HR) je súčasťou stratégie 64 % spoločností. Dominuje najmä v sektoroch ako IT, telekomunikácie, farmácia či finančné služby. Vyplýva to z výsledkov prieskumu HR Pulse poradenskej spoločnosti PwC a biznis magazínu Profit.

Digitalizácia HR sa na Slovensku deje v dvoch vlnách. "Prvou je nahrádzanie papierových dokumentov elektronickou formou, elektronizácia manuálnych procesov a znižovanie administratívy HR. Hlavným cieľom je znižovanie nákladov a zavádzanie bezpapierovej firemnej kultúry. Druhá vlna je zameraná na hľadanie pridanej hodnoty pre biznis. Ide o digitalizáciu procesov a zavádzanie nových druhov spolupráce medzi zamestnancami a inými skupinami, aby vytvárali nové služby, produkty a zvyšovali hodnotu firmy," priblížil senior manažér PwC Peter Lackó.

Z prieskumu vyplynulo, že polovica firiem (51 %) elektronizuje rozvoj a vzdelávanie zamestnancov a takmer polovica (47 %) riadenie výkonu. Častými oblasťami, ktoré prechádzajú elektronizáciou, sú aj nábor a výber zamestnancov a odmeňovanie (obe okolo 40 %). Bežné sú už tiež práca mimo kancelárie (61 %), napojenie vlastného zariadenia do IT siete (59 %) alebo prístup na sociálne siete z firemných zariadení (59 %). Často využívané je aj zaškoľovanie zamestnancov formou e-learningu alebo e-mentoringu (49 %).

"Výsledky potvrdili, že digitalizácia sa na Slovensku presadzuje. Niektoré oblasti, ktoré neboli predmetom elektronizácie, sú už dnes samozrejmosťou, iné ostávajú výzvou. Napríklad práca z domu bola ešte pred pár rokmi veľkou obavou či už pre zabezpečenie technologickej bezpečnosti, alebo z pohľadu kontroly nad zamestnancom. Dnes je to už realita, ktorá sa bežne využíva a nepochybne prináša výhody tak pre zamestnancov, ako aj pre firmu," dodal Lackó.

Trendom v európskych krajinách je zavádzanie elektronických stravných lístkov najmä z dôvodu procesnej jednoduchosti, ľahšej prenosnosti a distribúcie. Praktickou výhodou pre používateľov je aj to, že nemusia minúť celú hodnotu lístka. Štvrtina firiem v prieskume uviedla, že už má eGastrolístky zavedené a ďalšia tretina tak plánuje v budúcnosti urobiť.

Už ste čítali?