Štíhla aj po dovolenke
SITA
SITA

Štíhla aj po dovolenke

Odolať lákavému jedlu počas dovolenky dokáže asi málokto. Vyhnúť sa kilám navyše sa ale dá. Trik spočíva v správnom výbere jedla. A pritom vôbec nemusíte hladovať.

BRATISLAVA 11. júna - Sladké pečivo k rannej káve, bohatý obed. večera začínajúca predjedlom a končiaca niekoľkými dezertmi. Ručička na váhe pôjde po týždni takéhoto stravovania určite hore aspoň o dva kilogramy. Čo si ale naberať na tanier, aby ručička na váhe nestúpala?

Raňajky

Vyhnite sa sladkému pečivu a sladkým nátierkam v štýle nutella. Doma určite neraňajkuje ku káve tri croissanty Zamerajte sa na zeleninu, chudú šunku, netučné syry, prípadne praženicu. Potrebujete za raňajkami sladkú bodku? Dajte si ovocie.

Obed a večera

Pozor na zradu v podobe polievok. Hustá krémová polievka s množstvom zeleniny síce chutí výborne, ale nezabúdajte aj na množstvo smotany Ak máte na obed chuť na polievku, jedzte nezahustené zeleninové polievky a mäsové vývary. Čo sa týka hlavného chodu, zabudnite na vyprážané mäsá a zeleninu a jedlá s ťažkými smotanovými omáčkami. Uprednostnite grilovanú podobu mäsa, zeleniny aj plodov mora. Vítané na tanieri je biele mäso, najlepšie na prírodný spôsob, a dusená či varená zelenina.

S prílohami zaobchádzajte opatrne. Ak chcete jesť zemiaky, tak s minimom mäsa a s veľa zeleniny. Ak sa bez prílohy nezaobídete, tak si nakladajte na tanier varené zemiaky, ryžu, dusenú zeleninu. Vyhýbajte sa cestovinám. Ak nechcete doma bojovať so zipsom džínsov, tak sa oblúkom vyhýbajte hranolčekom, zemiakovým kroketám, pečeným zemiakom polievaných maslom.

Nezabúdajte na šaláty

V snahe zachovať si štíhlu líniu by ste sa mali na dovolenke zamerať na šaláty. Cukety, paradajky, uhorky papriku, cibuľu a akúkoľvek inú zeleninu zalejte nesmotanovým dressingom.

Najlepší je ten zo soli, olivového oleja a octu. Vyhýbajte sa aj lákadlám v podobe opekanej slaninky alebo tučných syrov. Keď máte pocit, že len zelenina vám nestačí, tak si do šalátu dajte kúsok chudého mäsa alebo varené vajíčko.

Pomyslenú stopku si predstavte pred stolom so syrmi. Nivu, rokfort, camembert a ďalšie tučné syry nech vás lákajú akokoľvek, radšej obíďte. Hľadajte nízkotučné syry a odtučnený tvaroh.

Sladké má rád asi každý. Keď už koláč, tak ten s ovocím a želatínou, nie s krémami a smotanou. Nezabudnite, že šľahačka je tabu. Dezert môže mať aj podobu ovocia, jogurtu alebo netučnej zmrzliny

Už ste čítali?

O rysej elegancii aj perverzných vydrách s fotografom divej…

Kvetoslava Šlavku známi okolo Liptova volajú Kvetko. Poznajú ho…

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…