Kávu pijeme nesprávne a zbytočne si škodíme. Lekár upozornil na tri veci a prekvapil poslednou radou
Káva je úžasná pre mozog, črevá aj pečeň. Nepremárnime jej potenciál.
Je výborná pre zdravie, no väčšina z nás pri jej pití robí zásadné chyby. Káva mnohým ľuďom zlepšuje dni a málokto vie, aké je jednoduché si ňou namiesto povzbudenia uškodiť. Upozorňuje na to aj Saurabh Sethi, gastroenterológ známy svojimi poučnými videami na sociálnych sieťach.
„Káva je úplne úžasná pre váš mozog, črevá a pečeň,“ hovorí na úvod skúsený lekár a dopĺňa, že polyfenoly v tomto nápoji dokážu podporiť tvorbu dobrých baktérií v tele a tým zlepšujú sústredenie aj pamäť. To podľa neho oddiaľuje nástup Alzheimerovej choroby a pomáha aj pri stukovatení pečene.
Napriek tomu však existujú tri chyby, ktorými sa dajú pozitívne účinky tohto nápoja značne zatieniť a podľa odborníka ich praktizuje väčšina ľudí.
3. Zbytočný cukor a zápaly v tele
Prvým prešľapom je zbytočné sladenie. „Pridávanie cukru do kávy zvyšuje hladinu cukru v krvi aj zápal, čo nie je dobré,“ upozorňuje Sethi. Ak si svoju rannú šálku kávy neviete predstaviť bez pridaného cukru, mali by ste zvážiť stéviu alebo organické sladidlo z mníšskeho ovocia.
2. Nepite kávu plnú chémie
Druhou chybou je podľa odborníka vyhýbanie sa jej organickým verziám. „Káva je jednou z najviac pesticídovaných plodín a tie naozaj nechcete konzumovať,“ upozorňuje gastroenterológ.
Najšokujúcejším tipom však pre jeho pacientov býva práve ten posledný.