Kontroverzná slovenská pochúťka dobýva svet. Chvália ju aj odvážni turisti, ktorí ju ochutnali
Nie každému je po chuti.
V minulosti si na nej pochutnávali najmä pastieri v horských oblastiach, dnes si ju nevedia vynachváliť ani ďaleko za našimi hranicami. Populárny cestovateľský gastroportál Taste Atlas si posvietil na najlepšie európske nealkoholické nápoje a hoci bola konkurencia obrovská, zahanbiť sa nedala ani obľúbená slovenská pochúťka. Vďaka zahraničným turistom svieti na krásnej priečke.
Za rebríčkom stojí už tradične Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
Neporaziteľná káva
Nie je žiadnym prekvapením, že v prvej desiatke suverénne dominuje káva, ktorú si v európskych krajinách obyvatelia pripravujú na všemožné spôsoby. Na prvej priečke skončilo obľúbené espresso freddo, pôvodom z Grécka. Na druhom mieste skončila španielska horúca čokoláda, ktorú gastro odborníci považujú za najlepšiu na svete. Tretia priečka patrí opäť káve, konkrétne gréckemu freddo cappuccino.
Do najpopulárnejšej desiatky sa dostalo aj talianske cappuccino, ristretto, frappé, espresso, macchiato či dokonca obľúbená turecká káva, známa prípravou v tradičnej kanvici nazývanej džezva. V najlepšej desiatke však nechýba ani povestný anglický raňajkový čaj.
Slovenský úspech
Hoci v rebríčku figurujú desiatky nápojov z celej Európy, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.
Článok pokračuje na ďalšej strane: