Dobré noviny
Pochúťku našich starých mám milujú ľudia z celého sveta. Zabodovala v obrovskej konkurencii
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Pochúťku našich starých mám milujú ľudia z celého sveta. Zabodovala v obrovskej konkurencii

— Foto: TASR

Slovenská príloha očarila ľudí z celého sveta.

Naši predkovia ani netušili, že pokrmy, ktoré boli kedysi akýmsi jedlom pre chudobných, raz budú obľúbenou pochúťkou ľudí z celého sveta. Populárny cestovateľský gastroportál si tentokrát posvietil na najlepšie prílohy sveta a hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov, ľudí za našimi hranicami zaujala aj pochúťka našich babičiek. V prestížnom rebríčku tróni na 2. mieste.

Za zoznamom už tradične stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

5. Hummus Beiruti

Piate miesto v rebríčku si uchmatol Hummus Beiruti, teda akási libanonská verzia hummusu, slávneho cícerového dipu. Ako uváda Taste Atlas, zvyčajne sa vyrába z kombinácie cíceru, olivového oleja, cesnaku, jogurtu, tahini, studenej vody, rasce, citrónovej šťavy, čili papričiek, nasekanej petržlenovej vňate a papriky, no pridáva sa doň aj množstvo cesnaku a korenia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Farzana (@mysocialkitchenn)

4. Llapingacho

„Llapingachos sú typické ekvádorské zemiakové karbonátky, ktoré sa často podávajú s pikantnou arašidovou omáčkou na boku. Pozostávajú zo syra a buď manioku alebo zemiakovej kaše," vysvetľuje gastroportál. Pochúťka, ktorá sa následne pripravuje na panvici, obsadila v rebríčku najlepších príloh sveta štvrtú priečku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Happy Gringo (@happygringo)

3. Tutu de feijão

Tretie miesto patrí brazílskej prílohe tutu de feijão. „Jedlo je vyrobené z kombinácie pyré (tradične čiernej fazule) a múky z manioku, ktorá sa používa ako zahusťovadlo. Medzi ďalšie prísady patrí cibuľa, cesnak, olivový olej, petržlen a bobkový list," dodáva Taste Atlas.

Slovenský úspech

Hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…