Dôchodkyne spojila pandémia, začali vyrábať domáce pirohy. Pridávajú do nich jednu špeciálnu ingredienciu
Ich výrobky si získali verných zákazníkov v celom okolí Košíc.
Počiatočné obavy z toho, či tento nový podnikateľský plán bude mať úspech, sa veľmi rýchlo stratili. Verných zákazníkov si získali okamžite. Stačila len jedna správa na sociálnej sieti s tým, že vyrábajú pirohy a zadarmo ich donesú až domov.
„Celý čas sme si zakladali na tom, že sú poctivo ručne robené, preto sú aj veľmi chutné a ľudia si ich obľúbili. Asi mesiac po spustení výroby sme mali zamestnané dve ženy, ktoré už nestíhali vyrábať. Museli sme prijať ďalšie,“ spomína na chvíľu, keď si uvedomili, že ich spontánne rozhodnutie bolo správne.
Momentálne majú vo výrobe už sedem východniarok. Od výroby rezancov medzičasom upustili, keďže záujem o pirohy bol enormne väčší. Vyrábajú aj lokše. Ani návrat do bežného života po pandémii im z množstva objednávok neukrojil. Zmenilo sa len to, že si ich ľudia pýtajú priniesť do práce a nie domov. Navyše sa objavil i záujem zo strán hotelov a reštaurácií. Množstvo pirohov, ktoré vedia denne vyrobiť, je však stále limitujúce. Nemajú žiaden stroj na miesenie cesta ani žiaden stroj na krájanie a prijatie ďalšej pracovnej sily by zase znamenalo nutnosť rozšíriť pracovný priestor.
„Ani ručne miesiť cesto nie je ľahká práca pre ženy v dôchodkovom veku. Naše ženy aj napriek tomu hovoria o tom, že cestu treba dať trochu lásky,“ hovorí majiteľ. Recept navyše obsahuje aj tajnú prísadu, ktorú neprezradia za žiadnu cenu. „Základom dobrých pirohov sú však aj poctivé suroviny a poctivá práca. Tu sa to nedá oklamať. Ak by sme začali pridávať rôzne náhrady alebo menili pomery, o zákazníkov by sme veľmi rýchlo prišli,“ myslí si Grega.
Pirohy navyše nesú nezvyčajné meno, vďaka čomu sa okamžite zapíšu do pamäte každému – Myslavská paskuda. Myslava je totiž časť Košíc, kde sa pirohy vyrábajú, a práve ich obyvateľov kedysi nazývali „paskudármi“.