Najlepšie recepty z tekvice: Pripravte si doma jesenné menu, po ktorom sa budete zalizovať až za ušami
Tieto jedlá dokáže pripraviť úplne každý. Sú také chutné, že by bola škoda, ak by bol váš jesenný stôl bez nich.
BRATISLAVA 7. októbra - Sezóna tekvíc je tu a už teraz sú ich plné záhradky, ale nájdete ich aj na trhoch či v supermarketoch. Dajú sa z nich síce vyrobiť aj pekné jesenné dekorácie, ich využitie v kuchyni je však ešte omnoho chutnejšie. Máme pre viac niekoľko osvedčených receptov, ktoré si môžete z tekvice pripraviť doma aj vy. A ľutovať rozhodne nebudete!
Tekvicová polievka
Tento recept zvládnu pripraviť nielen skúsené gazdinky, aj úplní začiatočníci. Najlepšie chutí z tekvice hokkaido.
Potrebujete:
1 tekvicu hokkaido, 1 väčšiu cibuľu, 1 zemiak, 1 mrkvu, 3 strúčiky cesnaku, hrsť petržlenovej vňate, 300 ml smotany, soľ, mleté, korenie, rascu, muškátový oriešok, olej
Postup:
Tekvicu môžete olúpať, odstráňte semienka a nakrájajte ju na kúsky. Podobný postup zvoľte aj pri mrkve, cesnaku a cibuli. Na oleji opražte cibuľku, potom pridajte nakrájanú mrkvu, zemiak a tekvicu. Po krátkom čase podlejte vodou, pridajte trochu rasce, soľ a korenie. Suroviny potom necháte variť asi 20 minút, až kým zelenina nie je mäkká. Po odstavení z plameňa môžete pridať smotanu, petržlenovú vňať aj cesnak a ponorným mixérom ingrediencie rozmixujete. Potom necháte polievku prevariť, pridáte smotanu a postrúhaný muškátový oriešok.
Tip: Smotanu (33%) môžete kombinovať podľa vlastného uváženia aj s mliekom alebo kyslou smotanou, aby bola polievka dosť hustá. Keď ju budete podávať, ozdobte petržlenovou vňaťou.
Cestoviny s tekvicovou omáčkou
Potrebujete:
400 g cestovín, 300 g tekvice špagetovej, 150 g kyslej smotany, 150 g syra, cesnak, olej, soľ, korenie
Postup:
Po uvarení cestovín na oleji opražte na plátky nakrájaný cesnak, pridajte na pozdĺžne kusy nakrájanú tekvicu. Potom ich môžete podiať trochou vody alebo vývaru. Za občasného miešania ingrediencie musíte chvíľu podusiť, až pokým sa tekvica nerozpadne. Keď máte omáčku hotovú, premiešajte ju s cestovinami a smotanou. Potom stačí jedlo iba dochutiť a na tanieri si môžete cestoviny posypať strúhaným syrom.
Tekvicová bábovka
Potrebujete:
150 g masla, 300 g nadrobno nakrájanej dužiny tekvice hokkaido, 200 g cukru, 300 g polohrubej múky, 4 vajcia, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 100 g opražených slnečnicových semienok, tuk, štipka soli
Postup:
Najskôr si roztopte maslo, do cesta ho však vlievajte chladné. Zmiešajte vajcia, cukor, vanilkový cukor a štipku soli, vytvorte hustý krém. Potom do zmesi zašľahajte roztopené maslo a pomaly primiešavajte múku s práškom do pečiva. Nakoniec primiešajte pripravenú dužinu a slnečnicové semienka. Cesto nalejte do formy a v pečte na 175° asi 45 minút až hodinu.