Dobré noviny
Spomaľte starnutie, objavte čaro červeného vína
SITA
SITA

Spomaľte starnutie, objavte čaro červeného vína

„Bohovia človeku nezoslali nič lepšie alebo hodnotnejšie ako víno.“ (Platón)

BRATISLAVA 18. júna – Niet pochýb o tom, že červené víno má blahodárne účinky na naše zdravie a mnohí ho dokonca spájajú s dlhovekosťou. Ako snáď pri všetkom, aj pri jeho pití platí pravidlo „všetko s mierou“.

A prichádza superhviezda... resveratrol!

Resveratrol je jeden z najsilnejších polyfenolov, ktorý sa nachádza v červenom víne, v šupkách červeného hrozna, ale aj v arašidoch či čučoriedkach a brusniciach. Červené víno má vysokú koncentráciu tohto silného antioxidantu, pretože počas výroby šupka a semená kvasia v šťave z hrozna.

Antioxidanty ako je tento sú prospešné pri prevencii pôsobenia škodlivých prvkov v tele, ktoré útočia na zdravé bunky. Antioxidačné vlastnosti resveratrolu sú dôležité aj pri prevencii ochorení srdca a pri znížení zápalu pľúcneho tkaniva pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc. Takisto môže zvýšiť prúdenie krvi v mozgu až o 30 percent, čím sa znižuje riziko náhlej cievnej mozgovej príhody.

Silný bojovník proti rakovine

Okrem toho všetkého vedci dospelik záveru, že resveratrol vykazuje významné terapeutické účinky proti rakovine. Pomáha pri rakovine lymfatických uzlín, rakovine prsníka, prostaty, žalúdka, hrubého čreva, pankreasu, štítnej žľazy, melanómu, spinocelulárnom karcinóme hlavy a krku, ovariálnom karcinóme a karcinóme krčka maternice.

Ako je to s dlhovekosťou?

Životnosť kvasiniek, vínnych mušiek, červov a myší bola rapídne predĺžená už nepatrným pôsobením resveratrolu.

To je jeden z dôvodov, prečo mnohí odborníci považujú túto zlúčeninu za jeden z najlepších doplnkov pôsobiacich proti starnutiu.

Okrem resveratrolu červené víno obsahuje aj iné zdraviu prospešné polyfenoly, z ktorých mnohé chránia srdce. Výskumy naznačujú, že umiernené pitie červeného vína (jeden pohár pre ženy a dva poháre pre mužov denne) znižuje riziko vzniku infarktu u ľudí v strednom veku o 30 až 50 percent.

Červené víno vás dokonca môže ochrániť pred druhým infarktom, ak už ste jeden prekonali. Tiež môže zvyšovať hladinu dobrého LDL cholesterolu, zabraňovať vzniku zrazenín a predchádzať poškodeniu ciev v dôsledku ukladania tukov.

Všetkého veľa škodí

Predtým, ako začnete flámovať a opíjať sa litrami vína, berte na vedomie opačnú stranu mince – alkohol. Všeobecne platí, že alkohol zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsníka u žien.

Vyššia dávka prestáva pôsobiť ako liek a stáva sa jedom. Preto konzumujte tento lahodný nápoj s mierou a berte si z neho len to dobré.

Ponúkame vám však jeden tip. Niektoré štúdie naznačujú, že ak žena prijíma dostatok kyseliny listovej, problém s alkoholom a rakovinou prsníka sa stráca.

Skúste teda pravidelne prijímať kyselinu listovú a raz za čas si s priateľmi pripiť pohárom červeného vína. Pre vaše telo to bude znamenať prílev superlátok a odmení sa vám za to pevným zdravím a pomalším starnutím.

Zdroj: 150 najzdravším potravín na svete (Jonny Bowden)

Už ste čítali?

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…