Dobré noviny
Najedzte sa šťastia. Z tejto reštaurácie nikto neodíde so zlou náladou
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Najedzte sa šťastia. Z tejto reštaurácie nikto neodíde so zlou náladou

Táto kaviareň je svojou ponukou jedál a nápojov výnimočná.
Táto kaviareň je svojou ponukou jedál a nápojov výnimočná. — Foto: Facebook/Serotonin Eatery, Exercise + Education

Emily Hazzelovej diagnostikovali vo veku 21 rokov depresiu. Paradoxne, práve to ju nakoplo pomôcť nielen sebe, ale aj iným ľuďom. Inšpirovala ju prírodná liečba, vďaka ktorej si neskôr otvorila podnik, kde sa ľudia doslova najedia do lepšej nálady.

MELBOURNE 15. júla - Vďaka dobrému jedlu sa človeku naozaj môže zlepšiť nálada, napokon, nie nadarmo sa hovorí aj to, že láska prechádza cez žalúdok. No Emily povýšila jedlo a pocity na celkom inú úroveň. Vo svojej reštaurácii servíruje špeciálne jedlá, ktoré podporia produkciu sérotonínu v črevách. Práve tento hormón je zodpovedný za pocit pohody a šťastia.

Minimálne päť farieb

Teraz má Emily 26 rokov, no počas boja s depresiou vyskúšala všeličo. Namiesto dávkovania sa antidepresívami začala skúmať prírodné spôsoby na zdvihnutie nálady. V dôsledku toho sa dostala k prepojeniu jedla so sérotonínom, no to, čo zistila, si nechcela nechať pre seba. Radšej sa rozhodla pomôcť ľuďom, aby vďaka jedlu zlepšili svoj duševný stav. Jej reštaurácia sa nachádza v austrálskom veľkomeste Melbourne. 

Jedlá i nápoje hosťom určite zlepšia náladu už len pri pohľade na ne. Sú totiž zdravé, farebné a efektne naservírované. Kapučíno dostanete s penou, na ktorej je smajlík, ovocie s müsli krášlia kvety. Každé jedlo má minimálne päť farieb. „Používame mnoho komplexných sacharidov – ryžu, quinou, sladké zemiaky. Myslím si, že optimálne množstvo ovocia a zeleniny by malo byť 10 denne. Keď to skombinujete s 23-minútovým cvičením, môžete sa zbaviť depresie a stabilizovať svoju náladu,“ tvrdí Emily Hazzelová.

Sama má na sebe odskúšané, ako takáto strava a životný štýl účinkujú. „Moja váha sa za päť rokov vôbec nezmenila, ale som celkovo šťastnejšia a môj spôsob, akým sa pozerám na jedlo a cvičenie, sa zmenil,“ povedala Emily pre Daily Mail Australia. 

Vedľa kaviarne je aj posilňovňa a zvyknú sa tu konať aj rôzne semináre. Emily má aj plán na najbližšie obdobie. Serotonínovú reštauráciu by si totiž chcela otvoriť aj v Sydney. Zatiaľ sa vraj stretla len s pozitívnymi reakciami zákazníkov. „Keď sa naši hostia najedia, nikdy sa nesťažujú na to, že sú preplnení a nafúknutí. Sú spokojní,“ uzavrela Emily, ktorej sa z depresie nadobro podarilo dostať.

Už ste čítali?