Pochúťky zo slovenských salašov ohúrili gurmánov. Tieto naše syry sa dostali do známeho rebríčka
Slovensko zabodovalo v obrovskej konkurencii.
Tvrdé, mäkké, zrejúce či dokonca plesňové. Reč je o syroch, ktorých sa naprieč krajinami vyrába niekoľko stoviek typov a hoci každému chutí niečo iné, vo svete si obľúbili aj tie slovenské. V prestížnom rebríčku plnom najlepších „syrov bez kôrky“ sme sa objavili dokonca niekoľkokrát. Za zoznamom najlepšie hodnotených syrov stojí portál Taste Atlas, ktorý okrem tradičných receptov zhromažďuje aj recenzie od gastronomických kritikov či cestovateľov.
Talianska prevaha
Aj keď sa rebríček priebežne mení, na prvom mieste kraľuje srbský syr Miročki, ktorý portál opisuje ako blízkeho bratranca obľúbeného syra halloumi. Ide o čerstvý plnotučný syr vyrobený z kravského mlieka, no do zmesi možno pridať aj ovčie a kozie mlieko. Má polotvrdú textúru a mierne sladkú chuť.
V tesnom závese sa držia talianske syry známe svojou krémovou až maslovou štruktúrou, ako sú Burrata či Stracchino di Crescenza, no nechýba ani čoraz populárnejšia byvolia Mozzarella di Bufala Campana.
Aj keď rebríčku ďalej dominujú prevažne syrárske veľmoci ako Taliansko, Grécko či dokonca Mexiko, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko. V TOP 99 najlepšie hodnotených syrov bez kôry sme sa umiestnili dvakrát.
Pozrite si, ktorý slovenský syr získal najvyššie hodnotenie: