Dobré noviny
Slovenská kuchyňa okúzlila svet. V rebríčku najlepších jedál sme sa blysli hneď tromi pochúťkami
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Slovenská kuchyňa okúzlila svet. V rebríčku najlepších jedál sme sa blysli hneď tromi pochúťkami

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: TASR, Google Maps

Svet miluje slovenské pochúťky.

Svet okúzlili pochúťky našich babičiek. Populárny cestovateľský gastroportál si posvietil na najlepšie jedlá sveta a hoci v rebríčku figuruje stovka svetoznámych pokrmov, nechýbajú ani tie slovenské. V prestížnom rebríčku sme sa blysli hneď trikrát. Za rebríčkom stojí už tradične gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie.

1. Neapolská pizza

Prvé miesto patrí pizzi Napoletana, teda neapolskej pizzi, ktorú portál opisuje ako najcharakteristickejší kulinársky výtvor Talianska.

Vyrába sa len z niekoľkých jednoduchých ingrediencií a pripravuje sa v dvoch variáciách. Prvou je marinara, čo je základná neapolská pizza preliata paradajkovou omáčkou s príchuťou cesnaku a oregana, druhou margherita, ktorá je obložená paradajkami, mozzarellou a listami čerstvej bazalky. Pre toto jedlo je tiež typické tenké cesto na spodku, ktoré sa po stranách nafukuje a vytvára vzdušnú kôrku.

2. Brazílska Picanha

Druhú priečku v rebríčku najlepších pokrmov sveta si vyslúžila brazílska pochúťka Picanha. Ako informuje Taste Atlas, ide o čerstvý kus hovädzieho mäsa, ktorý je v Brazílii obzvlášť obľúbený a vysoko cenený. Väčšinou sa mäso najskôr ugriluje a potom sa odreže z ražňa, preto musí byť dokonale prepečené, aby nebolo tvrdé.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Steak 🥩 Burger 🍔 Grillen 🔥 Food 🌮 (@mistergoodfood)

3. Guotie

Guotie je akousi vyprážanou odrodou čínskej knedle jiaozi. Zvyčajne sa plní mletým bravčovým mäsom, čínskou kapustou, cibuľkou, zázvorom, ryžovým vínom a olejom zo sezamových semienok.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lioncity (@lioncity)

Slovenský úspech

Hoci v rebríčku figuruje až stovka jedál z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko. V zozname sme sa blysli hneď trikrát.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na jediný deň: denne ošetrí 120 pacientov

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu otvorenejší a priateľskejší. Ale pije sa naozaj priveľa

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť za katedrou, vydal sa s krompáčom do sveta

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…