Dobré noviny
Jej rodina žije na mieste, kde ľudia zabúdajú zomierať: Týchto 12 potravín jedia každý deň
Simona Gálová
Simona Gálová

Jej rodina žije na mieste, kde ľudia zabúdajú zomierať: Týchto 12 potravín jedia každý deň

Expertka na grécku kuchyňu Diane Kochilasová / Obyvatelia ostrova Ikaria
Expertka na grécku kuchyňu Diane Kochilasová / Obyvatelia ostrova Ikaria — Foto: Facebook/Diane Kochilas; Dan Buettner

Denná konzumácia medu je len jedným z tajomstiev dlhovekosti.

Ľudia na tomto ostrove majú podľa výskumov 10-krát vyššiu pravdepodobnosť, že sa dožijú 100 rokov ako Američania. „Na tomto gréckom ostrove zabúdajú ľudia zomrieť,“ povedal jeden 100-ročný starček z ostrova Ikaria v Egejskom mori, ktorý patrí medzi jednu z piatich modrých zón dlhovekosti.

Na tomto ostrove má hlboké korene aj Diane Kochilasová, ktorá sa takmer dve desaťročia delí o lahodné recepty z gréckej kuchyne. Ako prezradila pre CNBC, jej rodina z ostrova dlhovekosti Ikaria vždy jedávala týchto 12 potravín. Inšpirujte sa, všetky suroviny jednoducho nájdete aj u nás na Slovensku.

12. Feta a podobné syry

„Takmer všetky syry, ktoré Ikarčania vyrábajú a jedia, sa vyrábajú z kozieho alebo ovčieho mlieka. Napríklad taká feta. Veľká časť syrov je prirodzene fermentovaná,“ vysvetlila Kochilasová s dodatkom, že aj ľudia, ktorí netolerujú laktózu, si často môžu bez problémov vychutnať syry z kozieho mlieka.

11. Jogurty

„Jogurt je fermentovanou potravinou, ktorá je súčasťou kulinárskej tapisérie východného Stredomoria už tisíce rokov. Tradičný jogurt na Ikarii sa vyrába z kozieho mlieka a má lahodnú kyslú chuť a krémovú textúru,“ uviedla Kochilasová.

Ak vám kozie mlieko nevyhovuje, skúsiť môžete grécky jogurt, ktorý je bohatý na probiotiká a je dostupný v obchodoch po celom svete.

10. Sušené ovocie

„Figy a hrozienka sú dva druhy sušeného ovocia, ktoré mám vždy po ruke a používam ich do najrôznejších slaných jedál, najmä do šalátov a ryžových jedál,“ uviedla expertka na grécku kuchyňu.

9. Med

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 3

Už ste čítali?