Dobré noviny
Vedci preskúmali 40-tisíc ľudí: Toto sú tri rizikové faktory demencie. Človek ich ale môže ovplyvniť
Simona Gálová
Simona Gálová

Vedci preskúmali 40-tisíc ľudí: Toto sú tri rizikové faktory demencie. Človek ich ale môže ovplyvniť

Ilustračné fotografie.
Ilustračné fotografie. — Foto: Freepik

Tri faktory majú približne dvakrát väčší vplyv na vznik demencie ako ostaté rizikové faktory.

Na celom svete žije viac ako 55 miliónov ľudí s demenciou a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa očakáva, že toto číslo sa do roku 2050 zvýši na 153 miliónov. Pri demencii dochádza k strate kognitívnych schopností, pretože mozgové neuróny strácajú spojenie s inými bunkami a nakoniec odumierajú. Výskumníci v Británii preskúmali skeny mozgu takmer 40-tisíc dospelých ľudí a prišli s dôležitým výsledkom – za vznikom demencie stoja tri rizikové faktory.

Zraniteľné oblasti mozgu

Výskum založený na skenovaní mozgu takmer 40-tisíc dospelých vo veku 44 až 82 rokov vo Veľkej Británii uverejnili v stredu v časopise Nature Communications. Výskumníci porovnávali modifikovateľné rizikové faktory demencie, ktorú charakterizuje zhoršenie pamäti, myslenia a uvažovania, a skúmali, ako tieto faktory zrejme ovplyvňujú určité oblasti mozgu, ktoré sú už aj tak obzvlášť zraniteľné voči Alzheimerovej chorobe a schizofrénii.

Tieto zraniteľné oblasti mozgu sa vyvíjajú počas dospievania a ich úlohou je spracovať a integrovať kúsky informácií z rôznych zmyslov. Ako pre Washington Post uviedla Gwenaëlle Douaud, docentka na Oxfordskej univerzite a spoluautorka štúdie, tieto časti mozgu sú prvé, ktoré odchádzajú, keď začneme starnúť.

Tri najväčšie riziká

„Snažíme sa povedať to, aké sú spoločné rizikové faktory demencie, ktoré postihujú tieto oblasti. Tieto tri sú najškodlivejšie, ale, samozrejme, aj ostatné majú vplyv,“ vysvetlila. V štúdii skúmali celkom 161 modifikovateľných rizikových faktorov vrátane krvného tlaku, cholesterolu, cukrovky, hmotnosti, konzumácie alkoholu, fajčenia, nálady, zápalov, znečistenia, sluchu, spánku, socializácie, stravy, fyzickej aktivity a vzdelania. Tri z nich boli najkľúčovejšie.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?