Dobré noviny
Farebné divadlo na tanieri. Tradičná plnená paprika Jána Ďurovčíka poteší oči aj chuťové poháriky
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Farebné divadlo na tanieri. Tradičná plnená paprika Jána Ďurovčíka poteší oči aj chuťové poháriky

Pre vizuálny efekt môžete použiť papriky rôznych farieb.
Pre vizuálny efekt môžete použiť papriky rôznych farieb. — Foto: TASR/Martin Baumann, Pixabay/summerstock

Recept bude vyhovovať aj ľuďom s delenou stravou.

Má rôzne podoby, hlboké korene v rozličných kultúrach a ťažko povedať, odkiaľ presne pochádza. Plnenú papriku všetci veľmi dobre poznáme - minimálne zo školskej jedálne alebo z kuchyne starej mamy. Zelenina naplnená rôznymi prísadami sa začala podávať už v starovekom Grécku a v Ríme, kedy sa stala súčasťou jedálnička viacerých komunít. A rád si ju pripraví aj Ján Ďurovčík.

Poteší na viacerých frontoch

Spomínané komunity v staroveku si svoje recepty nosili všade so sebou a pri migrovaní sa tak rozšírili do viacerých kútov sveta. Je možné, že s prvými plnenými paprikami prišli ľudia z oblasti Balkánu. Tam sa táto zelenina pestovala a bola súčasťou mnohých chodov.

Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo?fbid=499781041610158&set=basw.AboxPTUG-VFcCw1YJjmCkq-wu3tQcv7HJT2NalWK43jhT6dup5-7p_GXqfDde8IUPuxKRyizSJskBpAjzh6U2lDKUKfcw9U9LyL4y16hHAB6n5_fEcyoLFWvFm_Pgtg408ZP1DkVJqu6Hg3ZJqHe5crwWXk7cSOgGcVr1rKP_LdHdg&opaqueCursor=AbpFC0R7OtSiKyoPf1o6qbFrnkKd9HBYwF5Qke1xFkwVbbFblnn8ESjlQhD9VCyV295byoFOQz2FdOsjVKaajHhfggp1_u_7MtD38ZVZ8FDrqNJhvtHmwFIkjyFCtw_IVEdyUJJAGIXFcXJQoHWwlJPOZ6VAz5I4gI9feQhHxRdAOmfab0_O95kubop2g6QERNAPnNcrP2D1qze42zQiAhhoJkvnCBFtYHICdgiQm3ufulfnTZv4qEY8WPBhatpQl2LmZv0bACkDUxp8kA4XMxrDC2i0fDAFWEI1aswOiM6YvlVJB2oQCGurtzETpKuRtJGtLcoT5wHXedk3UyuulHV52yF38vJijRSkzitW-7-u5yi4oKAKCg6fn4PgfpcBxgs9-4cEzetdHcfrsaEn5hXJDzS7kbw7PBPtLgjtkULdtx6fC7nbCDiudLc4a0crOkWqsWrrbBFCJ1A7CVw8983PUJymCij6s_Vle1-H-z9NUNxPUGpWA-rEIgGhbgIOG0wfOE1CXScwWLfisfrYlV9k6ThfVU2KLQIeaDSHlcPReAbnsTNtRdNBIkBBwsBevBUevrEkHVQDT3qks8Cvf82ueo42xgt6FZU-4D-Df2CHX7dCJJ63tXnD-kDXFET-CkX0EajqlSu8lZoMckNxjdBiYWC16_9gPUnPZT4fjFd5L8z2f3BdxKvRCSjHu3QOfU4

Dnes sa už tradične zvykne plniť mäsom s ryžou a nechýba ani typická paradajková omáčka. O svoju obľúbený variant tohto jedla sa s fanúšikmi podelil aj Ján Ďurovčík. Známy choreograf vraj patrí medzi fanúšikov delenej stravy a jeho recept tieto zásady rešpektuje. Okrem chuťových pohárikov však poteší aj zrak. Pripravte si toto tradičné jedlo tak, ako to robí Ďurovčík.

Plnená paprika podľa Jána Ďurovčíka:

Recept nájdete na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?