Dobré noviny
Milujú ich úplne všetci. Pri palacinkách je podľa šéfkuchára Pohlreicha kľúčové, na akom plameni ich smažíte
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Milujú ich úplne všetci. Pri palacinkách je podľa šéfkuchára Pohlreicha kľúčové, na akom plameni ich smažíte

Šéfkuchár najradšej varí u seba doma.
Šéfkuchár najradšej varí u seba doma. — Foto: Instagram/zdenek_pohlreich_official, Pixabay/RitaE

V rôznych kútoch sveta sa pripravujú odlišne.

„Kuchár si musí niečo odvariť, aby mal dostatočný cit a rešpekt k materiálu,“ hovorí český šéfkuchár Zdeněk Pohlreich pre Aktuality. Jedlu a gastronómii sa rozhodol zasvätiť celý svoj život a tvrdí, že už je v kuchárskom veku, kedy si môže dovoliť variť intuitívne. Pritom však nezabúda na to, akú dôležitú úlohu v tom celom hrajú roky naberané skúsenosti.

Rozhoduje kvalita

Aj keď už stál v nejednej kuchyni, najradšej varí u seba doma. Snaží sa pritom jesť to najlepšie, čo si môže dovoliť. Nepotrpí si na veľké množstvo a najčastejšie si pripravuje suroviny, ktoré majú dobrý pôvod a nejakú kvalitu. „Mám samozrejme výhodu, že som celý život obklopený relatívne slušným jedlom,“ priznal pre Reflex.

Vlastní tri reštaurácie, napísal niekoľko kuchárskych kníh a býva pevnou súčasťou českých kulinárskych relácií. Vo svojej kuchárskej knihe s názvom Zlatá klasika sa nájdu aj tipy na prípravu zdanlivo jednoduchých a tradičných chodov. „Jedlo milované úplne všetkými," hovorí o palacinkách. Osobne do nich preferuje marhuľovú marmeládu, ale vyzýva fanúšikov, aby ich plnili tým, čo majú sami radi.

Tie sú obľúbeným dezertom, no niektorí si ich doprajú aj ako hlavné jedlo. V rôznych kútoch sveta sa pripravujú odlišne. Kým francúzske „crêpes“ sú tenké a jemné, ruské „bliny“ sú hrubšie a často sa podávajú s kaviárom alebo smotanou. Skúsený kuchár vraj pri ich príprave dbá na jednu vec.

Palacinky podľa Zdeňka Pohlreicha

Palacinky netreba podľa Pohlreicha smažiť na ostrom, ale na slabom a pomalom plameni.

Recept nájdete na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na jediný deň: denne ošetrí 120 pacientov

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu otvorenejší a priateľskejší. Ale pije sa naozaj priveľa

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť za katedrou, vydal sa s krompáčom do sveta

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…