Dobré noviny
Nemá vodu, preto varí z temnoty. Takto sa robí pivo na druhom najsuchšom mieste na Zemi
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Nemá vodu, preto varí z temnoty. Takto sa robí pivo na druhom najsuchšom mieste na Zemi

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Instagram/atrapaniebla

Pivo v púšti vzniká vďaka unikátnym sieťam.

Neexistuje miesto, na ktorom by sa nedal vyrobiť jeden z najpopulárnejších nápojov - pivo. To si pravdepodobne povedal aj majiteľ pivovaru uprostred druhého najsuchšieho miesta sveta, púšte Atacama, a pustil sa do odvážneho projektu. Pivo sa rozhodol variť výlučne z hmly.

Vyprahnuté časti púšte Atacama v Južnej Amerike by si človek rýchlo zamenil s marťanskou krajinou. Ako informoval BBC, priemerné zrážky tu dosahujú ledva 0,1 mm za rok a dokonca tu existuje niekoľko miest, ktoré sú bez dažďa celé desaťročia.

Obyvatelia mestečka Peña Blanca sú preto odkázaní na hustú hmlu, nazývanú aj temnota (camanchaca), ktorú dlhé roky zachytávajú pomocou špeciálnych hmlových sietí. Siete s otvormi s priemerom približne jeden milimeter dokážu z hustej hmly zachytiť až 66 litrov vody denne.

Hoci je voda pre prežitie tamojších obyvateľov veľmi cenná, nájdu sa ľudia, ktorí ju dokážu využiť aj iným spôsobom. Ako informoval portál Lords of the Drinks, pod značkou Atrapaniebla (lapač hmly) uprostred púšte varia pivo typu Ale s hnedou penou. Malý rodinný pivovar ho ročne vyprodukuje až 24-tisíc litrov, pričom vďaka vode z hmly sa môže pochváliť unikátnou kvalitou. „Voda z camanchaca je vynikajúcej kvality a dodáva nášmu pivu špeciálnu chuť,“ povedal pred časom pre BBC majiteľ Miguel Carcura.

Už ste čítali?