Uznávaní odborníci prezradili tieto jednoduché triky, ktoré vám pomôžu posilniť si imunitu cez voľné dni

Virologička, lekárka, koučka a odborníci na výživu prezradili Dobrým novinám, aké nenáročné „drobnosti“ zlepšia obranyschopnosť vášho organizmu a posilnia imunitu aj cez predĺžené voľné dni.
Umenie malých krokov funguje. Pri posilňovaní imunitného systému a udržiavaní kondičky nepotrebujeme predvádzať občasné hrdinské výkony. Malé pravidelné „triky“, ktoré budeme opakovať pravidelne, celkom postačia. Odborníci prezradili Dobrým novinám, aké „nenápadné“ zvyky sa oplatí zaradiť do denného programu.
Virologička doc. RNDr. Tatiana Betáková, DrSc.: Robte si dlhé prechádzky v prírode
„Dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu je aj v zime kľúčový. Prechádzka v prírode je dostupná pre každého a (v dobrom oblečení) padne vhod každému, takmer za každého počasia,“ radí virologička z Biomedicínskeho centra SAV a Prírodevedeckej fakulty UK. Pobyt a pohyb v prírode má skutočne zázračné účinky. Sú o tom presvedčení aj škótski lekári. Škótsko sa ako prvá krajina zapojila do iniciatívy, v ktorej tamojší lekári predpisujú pacientom „recepty" na pohyb v prírode. V projekte Paths for All podporujú nápad chôdze pre všetky vekové skupiny, dávajú tipy na výlety a „cestičky pre zdravie“. Ako to v praxi funguje? Keď lekár počas vyšetrenia príde na to, že prechádzky a pobyt v prírode by mohli mať blahodarné účinky na konkrétneho pacienta, vypíše mu odporúčanie na pobyt v prírode. Hoci Škóti priviedli myšlienku prechádzok do praktickej dokonalosti, lekári a vedecké tímy na celom svete vedia o výnimočných účinkoch pobytu v prírode na zdravie, telo, aj dušu človeka.

Pobyt v prírode napríklad znižuje stres. Vedci z univerzity v japonskom Kyote sa zamerali na štúdium „vône prírody“. Zistili, že drevité vône (jedľa, borovica, céder...) obsahujú esenciálne oleje, ktoré dokážu znižovať hladiny stresového hormónu kortizol. Pohyb na čerstvom vzduchu prospieva blahodarne aj na krvný tlak, má „antidepresívne účinky“, upokojuje myseľ a pôsobí blahodarne pri srdcových chorobách. Pravidelne trávený čas v prírode je bohatým zdrojom kyslíka, pôsobí blahodarne na dýchacie cesty aj imunitný systém. Japonské univerzity vytvorili v roku 2012 nové oddelenie medicínskeho výskumu s názvom Lesná medicína. Vychádza z japonského Šinrin-joku, ako Japonci hovoria lesnému kúpeľu. Docent tokijskej Nippon Medical School a jeden z popredných svetových odborníkov na lesný kúpeľ, Dr. Qing Li, vo svojich knihách a výskumoch spája pobyt v prírode s viacerými účinkami na zdravie. Podľa odborníka posilňuje imunitný systém, zmierňuje stres, dodáva energiu a pomáha znižovať krvný tlak.

Všeobecná lekárka MUDr. Etela Janeková, PhD.: Vítamín C doplní cvikla a kyslá kapusta
Aj v zime je podľa lekárky kľúčové dopĺňať každodenný jedálniček o zeleninu a ovocie. „Ideálne v množstve pol kila zeleniny a ovocia každý deň. Najlepšie je to, ktoré sa u nás urodí. V zime napríklad dobre uskladnené hrušky a jablká, mrkvu, zeler, petržlen. Výborná je tiež cvikla (odšťavená alebo nastrúhaná v podobe surového šalátu) a kyslá kapusta. Cvikla obsahuje vitamíny A, B a C, kyslá kapusta dostatok probiotík a vitamínu C,“ radí lekárka.
Propagátorka čerstvých štiav Soňa Makranská: Spravte si očistný smoothie deň
Chutný nápoj z čerstvej zeleniny a ovocia ocenia nielen naše chuťové poháriky, ale aj imunita a trávenie. Čerstvé šťavy sú rýchlym a spoľahlivým spôsobom, ako dodať telu dôležitý prísun mikrovýživy jednoduchým a chutným spôsobom. Nedá na ne dopustiť ani vegánka a majiteľka vegánskej reštaurácie z Prievidze, Soňa Makranská. Cez jej profil na Instagrame, na ktorom ju nájdete pod názvom sova_huhu, prináša svojim folowerom tipy na skvelé recepty (nielen) na šťavy. „Skúste pridávať aj koreniny a odšťavovať zeleninu s vňaťami,“ radí. Zo zmiešaných štiav má rada rannú šťavu Sunrise (pomaranč, mrkva, koreň kurkumy a štipka čierneho korenia), šťavu pre krásnu pleť Green Monster (uhorka, petržlenová vňať, jablko, limetka, špenát, fenikel), zázvorový shot na imunitu (odšťavený zázvor, citrón a štipka soli). S takýmto poldecákom si naozaj môžeme štrngnúť na zdravie.

Životná koučka Janette Šimková: Neodkladajte svoje potreby na druhú koľaj. Myslite na seba!
Ak budeme prepínať vlastné sily a kapacity, môžeme prísť veľmi ľahko o vzácny čas pre seba, vystríha Janette Šimková. „Pozor, je nebezpečné odložiť všetky vaše vlastné aktivity, ktoré vás uvoľňujú a robia vám dobe na neskôr. Keď stratíte prístup k zdrojom pozitívnej energie, zvalcuje vás to. Od nich totiž závisí vaša nálada, chuť snažiť sa a byť seba disciplinovaní,“ prezrádza koučka a dodáva, že je dôležité udržať si zdravý pomer medzi starostlivosťou o druhých a starostlivosťou o seba. „Akonáhle si poviete, že „teraz“ si nemôžete dovoliť venovať čas sebe, zastavte sa. Takéto myslenie je problémom. Je to ako s kyslíkovou maskou v lietadle. Je zbytočné polemizovať, kto si ju má nasadiť prvý.“ Najskôr potrebujeme mať sami dostatok, aby sme mohli rozdávať ostatným.

Expert na vegánsku kuchyňu Peter Gazdík: Odľahčite trávenie ľahkými jedlami
Vegánska strava je podľa výživových expertov ľahšie stráviteľná, obsahuje viac vitamínov, menej nasýtených tukov a cholesterolu. Vyskúšajte po sviatkoch „ľahký deň“ s novým, vegánskym receptom. Po obede pocítite energiu a od zaťaženia žalúdka sa vám nebude chcieť spať. Navyše, netradičným receptom potešíte aj zvyšok rodiny.
„Sme klasická slovenská rodina. Vyrastali sme na dedine na zabíjačkách, klobáskach a tradičných slovenských zemiakových receptoch. Žijeme v malej dedinke pri Trenčíne v jednej domácnosti s mojou manželkou, štyrmi deťmi a mojimi rodičmi. Nie sme čistí vegáni,“ hovorí Peter Gazdík, majster kuchár, ktorý dlhé roky vyváral v reštauráciách v rôznych krajinách vo svete. „Naše deti nechávame vybrať si, čo chcú jesť. Nemám problém pripraviť im mäso, ak naň dostanú chuť. Celá rodina však uprednostňuje skôr bezmäsité jedlá. Každý má právo vybrať si. Presne preto vzniklo aj naše bistro Vegánsky Gazda. Niekedy sa stane, že naši zákazníci sa opýtajú odkiaľ máme také dobré mäso v burgroch,“ hovorí Peter Gazdík. Pre čitateľov Dobrých novín pripravil (nielen) na sviatočné dni dva chutné vegánske recepty.

Sviečková. Použijeme seitan alebo sójové kúsky. Namarinujeme ich a následne opečieme na panvici spolu s cibuľkou. Mrkvu, petržlen, zeler, osmahneme v hrnci na troche oleja. Pridáme ocot, cukor a chvíľu restujeme. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme soľ, korenie, bobkové listy a klinčeky. Krátko povaríme. Nenechávame zeleninu úplne rozvariť. Rozmixujeme so sójovou smotanou a ochutíme citrónom. Podávame s brusnicami, domácou knedľou, ktorú prelejem ešte výpekom zo sójového mäsa a cibuľky.
Raw tortička. Sušene slivky a vlašské orechy rozmixujeme a utlačíme na dno formy. Môžeme pridať aj trochu strúhaného kokosu. Dáme nachvíľku do mrazničky. Cez noc namočené kešu orechy (cca 400g ) osušíme a rozmixujeme spolu s kokosovým olejom, citrónovou šťavou a agáve sirupom. Keď je zmes hladká, pridáme 2 zrelé mangá. Zmes vylejeme do formy a necháme stuhnúť, najlepšie cez noc v chladničke. Dozdobíme čerstvým ovocím alebo prelejeme horúcim ovocím s troskou rumu.
Článok bol pripravený v spolupráci s Wellneo.