Milujete čokoládu? Vyberajte si tú, ktorá je fér k životnému prostrediu aj k jej pestovateľom
Na výbere kvalitnej čokolády záleží viac ako kedykoľvek predtým.
Göttingene - Dávať prednosť čokoládam s označením Fairtrade má zmysel. Potvrdzuje to aj nová štúdia, ktorá ukazuje, že Fairtradový systém viditeľne zvyšuje životnú úroveň certifikovaných pestovateľov kakaa.
Podľa dát z najnovšieho prieskumu životnej úrovne rodín pestovateľov kakaa zvyšuje systém Fairtrade ich príjmy.
Pestovatelia dostanú dobre zaplatené a na poliach nemusia pracovať deti
Štúdia, ktorú so svojimi kolegami spracovala Isabel Knöβlsdorfer z nemeckej univerzity v Göttingene, analyzovala dáta z 500 náhodne vybraných domácností pestovateľov kakaa na Pobreží Slonoviny. Zistila, že pestovatelia z najchudobnejšieho prostredia majú z certifikácia Fairtrade najväčší prospech. Ich príjem z pestovania kakaa je o 69 percent vyšší ako u ich necertifikovaných kolegov. Výskum tiež zaznamenal významne vyššie investície do vzdelávania medzi fairtradovými pestovateľmi. Vďaka vyšším príjmom navyše nemusia na plantážach pracovať deti.
Pobrežie Slonoviny je najväčším svetovým producentom kakaa a napriek svetovej obľube čokolády zostáva jeho pestovanie pre tamojších producentov veľmi neistým spôsobom obživy. Výsledky štúdie ukázali, že kakao je jednoznačne najdôležitejším zdrojom financií pre väčšinu skúmaných domácností a predstavuje v priemere 76 percent ich celkových príjmov.