Strava počas letných horúčav by mala byť pestrá a ľahká
SITA
SITA

Strava počas letných horúčav by mala byť pestrá a ľahká

Na to, aby bola strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín.

BRATISLAVA 8. júla - Strava má byť v letných mesiacoch "ľahšia", to znamená ľahko stráviteľná, s nižšou energetickou hodnotou, pretože organizmus napríklad v lete nepotrebuje vytvárať teplo v takej miere ako v zimných mesiacoch, no súčasne musí poskytovať dostatok výživných látok.

Upozorňuje na to zastupujúci hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Na to, aby bola strava vyvážená a pestrá, mala by obsahovať dostatok celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny, nízkotučných mliečnych výrobkov, rýb, hydiny, zemiakov a strukovín.

Naopak, mali by sme sa vyhnúť jedlám a potravinám bohatým na tuky (najmä nasýtené) a jednoduché sacharidy.

Ako pripomína Rovný, letná strava by mala byť bohatá na sezónne ovocie a zeleninu, ktorá okrem tekutín obsahuje množstvo cenných výživových zložiek ako sú vitamíny a minerály, enzýmy a vláknina. V lete je priebežné dopĺňanie vitamínov a minerálnych látok stravou potrebné, pretože slnečné žiarenie spotrebúva, a to najmä pri opaľovaní a masívne pri opaľovaní spojenom s fajčením, antioxidanty v organizme, vysvetľuje hygienik.

Antioxidanty však môžeme doplniť stravou. Vitamín A sa nachádza napríklad v mrkve, paradajkách, malinách, marhuliach, masle alebo rybách. Vitamín C v ovocí ako sú čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kivi, maliny, černice a v zelenine ako je paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky a v zemiakoch.

Vitamín E je ukrytý v rastlinných tukoch a olejoch, zelenine, orechoch, obilných klíčkoch. Veľmi účinným antioxidantom je však aj lykopén, ktorý si môžeme doplniť paradajkami alebo červeným melónom.

Hygienik ďalej varuje, že vysoké teploty prostredia v lete vedú k zvýšeným stratám vody z organizmu, a to najmä potením. Straty tekutín a minerálnych látok je potrebné nahrádzať správnym pitným režimom a konzumáciou vyváženej stravy.

V lete by sme mali obmedziť konzumáciu tzv. epidemiologicky rizikových potravín, hlavne pokiaľ nie je zaručená dostatočná hygiena pri ich výrobe, skladovaní a manipulácii s nimi. Takýmito potravinami sú zmrzlina, lahôdky, cukrárske výrobky, pokrmy pre dojčatá a deti.

Takisto výrobky z mäsa, vajec a mlieka treba jesť len dostatočne tepelne spracované a je dôležité dodržiavať dĺžku a teplotu pri skladovaní potravín. Hygienik odporúča varenie, dusenie a pečenie pri spracovaní potravín pred vyprážaním a fritovaním.

Myslite na svoje zdravie na Facebooku!

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…