Mladý Košičan sa chcel odsťahovať do zahraničia. Rozmyslel si to a ako prvý začal na Slovensku vyrábať cider
Lenka Miškolciová
Lenka Miškolciová

Mladý Košičan sa chcel odsťahovať do zahraničia. Rozmyslel si to a ako prvý začal na Slovensku vyrábať cider

Mladí bratia, ktorí dokázali, že vrátiť sa domov sa opláca. Oprendekovci žijú v Košiciach, odkiaľ do celej krajiny pravidelne vysielajú ich vlastný, prvý a pravý slovenský cider, ktorý si už našiel svoje miesto v chladničkách Slovákov.

Gabriel Oprendek chcel preraziť v zahraničí, nakoniec prerazil na Slovensku spolu s bratom. — Foto: Koláž DN/Archív Gabriel Oprendek, Facebook/Riva Bar & Bistro

KOŠICE 24. septembra - Gabriel má 26 rokov a spolu s bratom Radoslavom sa ako prví na Slovensku pustili do výroby niečoho, čo by ste ešte pred pár rokmi u nás hľadali len ťažko. Bol rok 2014, keď si mladí súrodenci spolu v Košiciach založili firmu Opre' cider a podľa vlastnej receptúry začali vyrábať osviežujúci nápoj z kvasenej jablkovej šťavy. Ako vraví starší Gabriel, bratia sú celkom odlišné povahy, čo však ich podnikaniu paradoxne pomáha. Jeden cider varí, druhý vie, ako ho predať. 

Ako vlastne prišli bratia na nápad začať ako prví na Slovensku vyrábať vlastný remeselný cider, prečo sa pre podnikanie rozhodli na východe a prečo sa vôbec mal jeden z nich chuť vrátiť zo zahraničia na Slovensko a vykročiť na neistú cestu podnikania, prezradil pre Dobré noviny jeden zo zakladateľov Opre' cider Gabriel Oprendek. Prečítajte si o tom, ako nápad dvoch mladíkov z východu očaril Slovensko.

Cider sa už u nás trochu udomácnil, stále to však nie je nápoj, ktorý by ste našli v každej slovenskej chladničke. Ako ste sa vôbec vy dostali k ciderom? Kedy a kde ste po prvýkrát ochutnali tento nápoj?

Cider som ochutnal v zahraničí. Žil som v rôznych krajinách ako Grécko, Dánsko, Južná Afrika a cestoval som po Európe, kde som sa skoro všade stretol so ciderom. Nikdy som to u nás nepil a bral som to ako super nápoj, ktorý mi sadol. Bavila ma na tom tá ovocná chuť a rôznorodosť ciderov. Vtedy mi až tak pivo ani víno nechutilo, takže cider bol pre mňa môj obľúbený nápoj. 

Na Slovensku pred bratmi Oprendekovcami cider nikto nevyrábal.
Na Slovensku pred bratmi Oprendekovcami cider nikto nevyrábal. Foto: Archív Gabriel Oprendek

Je o vás známe, že ste toho za svoj mladý život veľa precestovali, študovali ste okrem iného aj v Dánsku. Čo vás primälo vrátiť sa po ukončení štúdií na Slovensko a to konkrétne na východ? Nechceli ste skúsiť preraziť v zahraničí?

V štúdiu som chcel pokračovať, ale v jeden moment som začal mať pocit, že sa treba vrátiť. S bratom sme vycítili príležitosť začať vyrábať cider ako prví na Slovensku. To bol dôvod, prečo som sa vrátil domov. V zahraničí som chcel preraziť, ale takto to nakoniec dopadlo.

Ako ste zúžitkovali poznatky a vedomosti, ktoré ste načerpali počas života v zahraničí a počas vašich štúdií na zahraničných vysokých školách?

Vždy sa to snažím aplikovať na našu firmu. Práca v kultúrne odlišných krajinách mi dala veľa a ukázala mi, že na jednu konkrétnu činnosť sa viem pozerať inými očami. Pracoval som s ľuďmi zo všelijakých krajín na rôznych pozíciach a každý má svoj štýl ako pracovať. To ma veľa naučilo a pozerám sa na to inak a často sa pýtam, ako by to urobili oni.

Bratia Oprendekovci sú dôkazom, že návrat na Slovensko sa opláca a že podnikať sa dá aj tam, „kde nič nie je“. Na východe.
Bratia Oprendekovci sú dôkazom, že návrat na Slovensko sa opláca a že úspešne podnikať sa dá aj tam, „kde nič nie je“. Na východe. Foto: Facebook/RIVA Bar & Bistro

Opre' cider je rodinná firma, ktorú ste založili s bratom. Čí to bol nápad, vyrábať a skúsiť podnikať práve s týmto nápojom?

Nápad vyrábať cider vznikol tak spontánne, keď som bratovi priniesol cider z Južnej Afriky. Vtedy nám to doplo, že jeden z nás to vie vyrobiť a druhý to vie predať. Celkovo ma fascinuje nápojový priemysel a mám rád toto odvetvie. Cider sa predtým na Slovensku nevyrábal, takže sme mali zaujímavý produkt pre ľudí. 

„Jeden to vie vyrobiť, druhý to vie predať.“
„Jeden to vie vyrobiť, druhý to vie predať.“ Foto: Archív Gabriel Oprendek

Vaša značka Opre cider je dnes už pomerne známa po celom Slovensku. Fanúšikovia ju nájdu v baroch či reštauráciách vo väčších mestách. Prečo ste sa rozhodli mať výrobu na východe? Nechceli ste radšej skúsiť podnikanie v našom hlavnom meste, kde by to možno bolo „na rozbeh" o niečo jednoduchšie?

Výrobu sme rozbehli v Košiciach, lebo odtiaľ pochádzame a máme tu rodinu a priateľov, ktorí nám na začiatku pomáhali. Áno, dalo by sa to aj v Bratislave, ale tam sme nemali tie kontakty a podľa mňa rozbeh by nám trval ďaleko dlhšie v Bratislave ako v Košiciach.

Akých najväčších chýb ste sa v začiatkoch vášho podnikania dopustili a čo by ste odporúčali iným začínajúcim podnikateľom?

Zo začiatku sme sa veľmi neradili so skúsenými podnikateľmi, ale až neskôr. Takže sme napríklad prvý polrok fičali v dosť "punkovom štýle" a až potom sme to začali brať viac rozumnejšie. Nakúpili sme aj stroj na vrchnáky z Číny, ktorý nám nefungoval, ako mal a stratili sme na tom dosť času. Určite radím každému začínajúcemu podnikateľovi, nech sa nebojí pýtať ostatných podnikateľov aj na banálne veci, lebo práve tie "žerú" najviac času a koniec koncov aj peňazí.

Začínajúci podnikatelia by sa nemali báť pýtať skúsenejších.
Začínajúci podnikatelia by sa nemali podľa bratov báť pýtať skúsenejších. Vyhli by sa tak možno kúpe veci, ktorá nefunguje. Foto: Archív Gabriel Oprendek

Hnevá vás niečo na podnikaní na Slovensku? Nemali ste niekedy už chuť, ako sa povie „hodiť flintu do žita" a s podnikaním to zabaliť?

Áno aj nie. Slovensko nie je dokonalá krajina na podnikanie a je tu, čo zlepšovať. Zároveň je to krajina, kde sa dá slobodne podnikať a určité veci tu fungujú lepšie ako v zahraničí. Určite ma štvú papierovačky s rôznymi úradmi, ktoré mi berú čas a energiu. Zabaliť som to ale nikdy nechcel.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

Plánujeme rozšírenie výroby a stále vyvíjame nové produkty. Určite chceme vytvoriť veľkú rodinnú firmu, kde budú všetci šťastní.

 

Ak vás príbeh bratov Oprendekovcov zaujal a radi by ste sa dozvedeli viac o tom, ako sa dá naštartovať úspešná firma aj len vo dvojici a s produktom, ktorý je Slovákom neznámy, Gabriela Oprendeka si môžete vypočuť na vlastné uši už 27. septembra v Košiciach na podujatí Profesia days. Vstupenky sú zadarmo, stačí sa iba zaregistrovať.

Viac informácií nájdete na www.profesiadays.sk.

Foto: Profesia days Košice

Už ste čítali?

Slovenka svojimi šperkami očarila Meghan Markle. Jej tvorba…

Jej šperky inšpirované Slovenskom sa tešia veľkej obľube aj v…

Ženy bojujúce s rakovinou: Prísť o prsia či vlasy nie je hanba.…

Brošne s motívom kozy vznikli z osobnej skúsenosti troch kamarátok.…

Pani Eva skrášľuje sama vo voľnom čase okolie svojej bytovky.…

Pestré farby, kamienky či kvietky. Takáto krása sa pred bytovkami nevidí…

Peter Nagy: Snažiť sa zapáčiť tínedžerom by bolo trápne. Robím…

Skladba Profesori Indigo mala v skutočnosti už sedem rokov, keď sa z nej zo dňa na deň stal…

Radana má sklerózu multiplex. Keď jej ju diagnostikovali, nevedela…

Ľudia neraz o tomto ochorení nechcú rozprávať. 

Logopedička: Mamička vie správnu reč dieťaťa ovplyvniť už tesne…

Detí, ktoré majú problémy s rečou či artikuláciou, je v…

Uznávaný český pedagóg: Mama je doma kráľovná, nie slúžka. Zariadiť…

Vysokoškolský pedagóg, spíker a lektor Marek Herman pre Dobré…

Sima Martausová: To, že môžem spievať a skladať piesne, vnímam…

Úsmevom pozitívne naladí nejedného človeka a charakterizuje…