Dobré noviny
Kuracie, bravčové, ryby... Ktoré mäso je najzdravšie?
Klaudia Sedláková
Klaudia Sedláková

Kuracie, bravčové, ryby... Ktoré mäso je najzdravšie?

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. — Foto: Fotolia

Zo zdravotného hľadiska je mäso veľmi cenným zdrojom hodnotných bielkovín a látok budujúcich náš organizmus.

Možno s nami niektorí vegetariáni nebudú súhlasiť, ale faktom je, že mäso je jednou zo základných a potrebných zložiek ľudskej stravy. Zo zdravotného hľadiska je veľmi cenným zdrojom hodnotných bielkovín a látok budujúcich náš organizmus. Obsahuje tiež niektoré vitamíny skupiny B a telu dodáva aj železo a fosfor.

Nie všetky druhy mäsa sú však rovnaké. Nemôžeme síce tvrdiť, že pre každého je vhodný iba jeden, konkrétny druh, pretože každé ľudské telo je odlišné a pre správny vývoj potrebuje iné látky. Vo všeobecnosti ale môžeme jednotlivé druhy mäsa zhodnotiť takto:

Kuracie mäso

Patrí medzi najdiétnejšie druhy mäsa. Okrem toho, že má naozaj nízky obsah tuku, je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny B, fosforu, draslíka aj železa.

Bravčové mäso

Hoci na Slovensku patrí bravčové mäso spomedzi všetkých druhov k tým najobľúbenejším, je zároveň aj najtučnejšie, preto by s jeho konzumáciou mali byť opatrí najmä ľudia trpiaci obezitou. Najvhodnejšou alternatívou je v tomto prípade bravčové stehno.

Hovädzie mäso

Pri hovädzom mäse sa môžeme stretnúť s chudšími, ale aj tučnejšími druhmi. Jeho kvalita závisí od viacerých faktorov, napríklad od veku zvieraťa, od jeho výživy, ale aj od pohlavia, intenzity zaťaženia daného svalu či plemennej príslušnosti. Konzumácia chudších častí v primeranom množstve nie je nezdravá. Športovcom napríklad pomáha pri budovaní svalstva. S hovädzinou to však netreba preháňať, pretože ak ju jete príliš často, môže vám spôsobiť tráviace problémy.

Rybie mäso

Mäso z rýb má najväčší obsah živín: vitamínov, bielkovín, jódu, ale aj omega 3 a omega 6 mastných kyselín, ktoré pomáhajú znižovať riziko srdcových chorôb a sú tiež dôležité pre vývoj mozgu a zraku.

Samozrejme, kvalitu a najmä chuť mäsa ovplyvňujú viaceré faktory, napríklad spôsob prípravy. Aj najchudšie mäso sa totiž môže stať nezdravým a tučným pokrmom, ak ho napríklad vysmažíte na oleji.

Dôležité je tiež odkiaľ mäso pochádza. Najzdravšie je mäso od voľne pasúcich sa zvierat z poctivých chovov, ktoré neboli umelo prikrmované. Ak však práve nenakupujete z malých fariem, ale zo supermarketov, odporúčame vám sa aspoň vyhnúť už predpripravenému a marínovanému mäsu, na ktorom nemáte možnosť vidieť jeho farbu ani množstvo tuku.

Už ste čítali?