Najstarší súrodenci na svete jedli každý deň tú istú polievku. Nikdy sa nehádali a nevedeli, čo je stres
Moje vnúčatá majú práčky, umývačky riadu, vysávače a keď ich počujem povedať: ‚Som v strese‘, nerozumiem im, hovorila žena, ktorá sa dožila 108 rokov.
„Všetko, čo sme jedli, pochádzalo zo záhrady,“ povedal Adolfo Melis. „To, čo si dávaš do žalúdka, je také dôležité - ak žalúdok trápiš, nevydrží,“ vysvetlil s dodatkom, že vždy jedli malé porcie, ale poctivé jedlá. „Jeme skutočné jedlo, to znamená veľa polievky minestrone a málo mäsa,“ odkázali Melisovci. Každý deň na obed mali ich tradičnú polievku, kúsok čerstvého kváskového chleba a deci červeného vína.
Dan Buettner, ktorý sa zaoberá životom ľudí zo zón 100-ročných obyvateľov, zverejnil recept na polievku dlhovekosti, ktorú si môžete uvariť aj vy. Najdôležitejšie je, aby ste v polievke mali tri druhy strukovín.
Minestrone podľa najstarších súrodencov na svete
Na 10 porcií budete potrebovať:
½ hrnčeka bôbu (alebo strukoviny podľa vašej chuti)
½ hrnčeka fazule Borlotti alebo bielej fazule (alebo strukoviny podľa vašej chuti)
1/3 hrnčeka cíceru (alebo strukoviny podľa vašej chuti)
7 lyžíc olivového oleja
1 cibuľu
2 mrkvy
2 kusy stonkového zeleru
2 lyžičky nastrúhaného alebo nakrájaného cesnaku
Plechovku drvených paradajok
3 zemiaky
Petržlenovú vňať
Bazalku
Fenikel celý ako korenie
2/2 šálky cestovín (sardínskej tarhone Fregula, kuskusu, alebo cestovín acini di pepe)
½ lyžičky soli
½ lyžičky mletého čierneho korenia
1⁄4 šálky jemne nastrúhaného syra Pecorino Romano
Postup:
Tri druhy strukovín namočíme do vody aspoň na 8 alebo až 16 hodín. Strukoviny následne premyjeme a opláchneme. Do veľkého hrnca na polievku dáme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a všetko varíme, až kým nezmäkne - bude to trvať zhruba 5 minút. Pridáme cesnak a po 20 sekundách do zmesi pridáme paradajky, nakrájané zemiaky, nakrájanú petržlenovú vňať, fenikel, bazalku a aj scedené strukoviny. Následne pridáme dostatok vody – zhruba 6 až 8 šálok a polievku privedieme k varu.
Potom znížime teplotu na minimum a všetko pomaly dusíme bez pokrievky, až kým nezmäknú strukoviny. Keď sa nám zdá polievka hustá, prilievame vodu. Nakoniec pridáme cestoviny, soľ a korenie. Varíme, kým nezmäknú cestoviny, potom môžeme podávať.
Do misky si najskôr dáme polievkovú lyžicu olivového oleja, pridáme polievku a nakoniec na ňu nastrúhame syr. Dobrú chuť!