Dobré noviny
Najstarší súrodenci na svete jedli každý deň tú istú polievku. Nikdy sa nehádali a nevedeli, čo je stres
Simona Gálová
Simona Gálová

Najstarší súrodenci na svete jedli každý deň tú istú polievku. Nikdy sa nehádali a nevedeli, čo je stres

Consolata Melisová, ktorá sa dožila 108 rokov / Ilustračná fotografia
Consolata Melisová, ktorá sa dožila 108 rokov / Ilustračná fotografia — Foto: Profimedia; Freepik

Moje vnúčatá majú práčky, umývačky riadu, vysávače a keď ich počujem povedať: ‚Som v strese‘, nerozumiem im, hovorila žena, ktorá sa dožila 108 rokov.

„Všetko, čo sme jedli, pochádzalo zo záhrady,“ povedal Adolfo Melis. „To, čo si dávaš do žalúdka, je také dôležité - ak žalúdok trápiš, nevydrží,“ vysvetlil s dodatkom, že vždy jedli malé porcie, ale poctivé jedlá. „Jeme skutočné jedlo, to znamená veľa polievky minestrone a málo mäsa,“ odkázali Melisovci. Každý deň na obed mali ich tradičnú polievku, kúsok čerstvého kváskového chleba a deci červeného vína.

Dan Buettner, ktorý sa zaoberá životom ľudí zo zón 100-ročných obyvateľov, zverejnil recept na polievku dlhovekosti, ktorú si môžete uvariť aj vy. Najdôležitejšie je, aby ste v polievke mali tri druhy strukovín.

Minestrone podľa najstarších súrodencov na svete

Na 10 porcií budete potrebovať:

  • ½ hrnčeka bôbu (alebo strukoviny podľa vašej chuti)
  • ½ hrnčeka fazule Borlotti alebo bielej fazule (alebo strukoviny podľa vašej chuti)
  • 1/3 hrnčeka cíceru (alebo strukoviny podľa vašej chuti)
  • 7 lyžíc olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 2 mrkvy
  • 2 kusy stonkového zeleru
  • 2 lyžičky nastrúhaného alebo nakrájaného cesnaku
  • Plechovku drvených paradajok
  • 3 zemiaky
  • Petržlenovú vňať
  • Bazalku
  • Fenikel celý ako korenie
  • 2/2 šálky cestovín (sardínskej tarhone Fregula, kuskusu, alebo cestovín acini di pepe)
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1⁄4 šálky jemne nastrúhaného syra Pecorino Romano
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/BlueZones/posts/pfbid0zYDLrW9GmCp2TULvBcsWhSgQc29EqAvioyvheBwevwdeNrWfzFwVQAwQhFPMEperl

Postup:

Tri druhy strukovín namočíme do vody aspoň na 8 alebo až 16 hodín. Strukoviny následne premyjeme a opláchneme. Do veľkého hrnca na polievku dáme olivový olej, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a všetko varíme, až kým nezmäkne - bude to trvať zhruba 5 minút. Pridáme cesnak a po 20 sekundách do zmesi pridáme paradajky, nakrájané zemiaky, nakrájanú petržlenovú vňať, fenikel, bazalku a aj scedené strukoviny. Následne pridáme dostatok vody – zhruba 6 až 8 šálok a polievku privedieme k varu.

Potom znížime teplotu na minimum a všetko pomaly dusíme bez pokrievky, až kým nezmäknú strukoviny. Keď sa nám zdá polievka hustá, prilievame vodu. Nakoniec pridáme cestoviny, soľ a korenie. Varíme, kým nezmäknú cestoviny, potom môžeme podávať.

Do misky si najskôr dáme polievkovú lyžicu olivového oleja, pridáme polievku a nakoniec na ňu nastrúhame syr. Dobrú chuť!

Časť 2 / 2

Už ste čítali?