Dobré noviny
Máte už pečivo na fašiangy? Spravte si najlepšie fánky podľa cukrára Miňa z šou Pečie celé Slovensko
Alžbeta Vojtušová
Alžbeta Vojtušová

Máte už pečivo na fašiangy? Spravte si najlepšie fánky podľa cukrára Miňa z šou Pečie celé Slovensko

Sviatočný pokrm si môžete vychutnať v prevedení skvelého cukrára. / Víťaz Pečie celé Slovensko Miroslav Macuľa.
Sviatočný pokrm si môžete vychutnať v prevedení skvelého cukrára. / Víťaz Pečie celé Slovensko Miroslav Macuľa. — Foto: Instagram/lucia_sukenikova_mojejedlo / Instagram/miroslavmacula

Šikovný víťaz s ľahkosťou pripraví aj tradičný pokrm.

Fánky podľa Miňa Macuľu:

Budete potrebovať:

  • 1 kg hladkej múky
  • 2 kypriace prášky
  • štipku soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • citrónovú kôru z 1 citróna
  • 250 g masla
  • 2 lyžice rumu
  • 2 vajcia
  • 500 ml mlieka

Na obaľovanie:

  • práškový cukor
  • vanilkový cukor
  • mletú škoricu

Na vyprážanie:

  • slnečnicový olej

Postup:

1. Do misy preosejeme múku, pridáme kypriace prášky, štipku soli, nastrúhanú citrónovú kôru a vanilkový cukor, zmes premiešame. K múke pridáme maslo nakrájané na kocky, rum, vajcia a mlieko. Vypracujeme hladké cesto, zabalíme do fólie a necháme minimálne hodinu odpočívať v chladničke. Cesto vyberieme a na pomúčenej doske vyvaľkáme na hrúbku približne 1 cm.

2. Následne cesto nakrájame na pásy, narežeme do nich dva otvory a cez jeden prevlečieme okraj a vytvarujeme fánky. Na 170°C si rozohrejeme olej a fánky krátko vypražíme tak, aby boli zlatisté. Aby sme sa zbavili prebytočného tuku, položíme ich na papierovú utierku. V zmesi práškového, vanilkového cukru a škorice obalíme ešte teplé fánky.

Dobrú chuť!

Zdroj receptu: Pluska

Časť 2 / 2

Už ste čítali?