Dobré noviny
Uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela: Týchto 12 potravín môže znížiť riziko vzniku rakoviny
Simona Gálová
Simona Gálová

Uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela: Týchto 12 potravín môže znížiť riziko vzniku rakoviny

Ladislav Kužela / Ilustračná fotografia
Ladislav Kužela / Ilustračná fotografia — Foto: Instagram - @laco_kuzela; TASR - Dano Veselský

Lekár radí, koľko porcií spomínaných potravín by sme mali prijať za deň alebo za týždeň.

10. Fazuľa

„Fazuľa má vysoký obsah vlákniny, o ktorej niektoré štúdie zistili, že môže pomôcť chrániť pred kolorektálnym karcinómom - rakovinou hrubého čreva a konečníka,“ vysvetlil Ladislav Kužela, ktorý spomenul aj zaujímavú štúdiu, pri ktorej zistili, že kŕmenie potkanov čiernou fazuľou, blokovalo vývoj rakovinových buniek rakoviny hrubého čreva až o 75 percent.

„Podľa týchto výsledkov konzumácia niekoľkých porcií fazule každý týždeň môže zvýšiť príjem vlákniny a pomôcť tak znížiť riziko vzniku rakoviny. Súčasný výskum sa však obmedzuje na štúdie na zvieratách a štúdie, ktoré ukazujú spojenie, ale nie príčinnú súvislosť. Na preskúmanie tohto stavu u ľudí je potrebných viac štúdií,“ odkázal.

9. Bobuľové ovocie

„Majú vysoký obsah antokyánov, rastlinných pigmentov, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a môžu byť spojené so zníženým rizikom rakoviny,“ uviedol Ladislav Kužela, ktorý odkázal na niekoľko menších štúdií na zvieratách, ktoré zistili, že podávanie bobuľového ovocia potlačilo niekoľko biomarkerov rakoviny.

„Na základe týchto zistení, môže pridanie jednej alebo dvoch porcií bobúľ do vašej stravy každý deň, pomôcť zabrániť rozvoju rakoviny. Majte však na pamäti, že ide o štúdie na zvieratách a pozorovacie štúdie, ktoré sledujú účinky koncentrovanej dávky extraktu z bobúľ a je preto potrebný ďalší ľudský výskum,“ dodal.

8. Škorica

Milujete chuť a vôňu škorice? „Škorica je dobre známa aj pre svoje zdravotné prínosy, vrátane schopnosti znižovať hladinu cukru v krvi a zmierňovať zápaly. Okrem toho niektoré laboratórne štúdie a skúmania na zvieratách zistili, že škorica môže pomôcť blokovať šírenie rakovinových buniek,“ vysvetlil známy slovenský gastroenterológ, ktorý radí do stravy pridať aspoň dva až štyri gramy škorice denne.

„Môže byť prospešné pri prevencii rakoviny a môže priniesť aj ďalšie výhody, ako je zníženie hladiny cukru v krvi a zníženie zápalu,“ vysvetlil.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa LADISLAV KUŽELA (@laco_kuzela)

7. Orechy

„Výskum zistil, že aj konzumácia orechov môže byť spojená s nižším rizikom určitých typov rakoviny. Napríklad štúdia skúmala stravu 19 386 ľudí a ukázala, že konzumácia väčšieho množstva orechov súvisí so zníženým rizikom úmrtia na rakovinu,“ uviedol Kužela.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa LADISLAV KUŽELA (@laco_kuzela)

Ďalšia štúdia, ktorá skúmala vyše 30-tisíc ľudí po dobu 30 rokov zistila, že pravidelné jedenie orechov bolo spojené so zníženým rizikom vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka, pankreasu a sliznice maternice. „Tieto výsledky naznačujú, že pridanie porcie orechov do vašej stravy každý deň môže znížiť riziko vzniku rakoviny v budúcnosti. Napriek tomu je potrebných viac štúdií na ľuďoch, aby sa zistilo, či sú orechy zodpovedné za toto spojenie, alebo či za to môžu aj iné faktory,“ dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 2 / 4

Už ste čítali?