Dobré noviny
Ľuďom z celého sveta zachutila tradičná slovenská polievka. Zaradili ju na prestížny rebríček
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Ľuďom z celého sveta zachutila tradičná slovenská polievka. Zaradili ju na prestížny rebríček

— Foto: Unsplash

Gastronomický portál Taste Atlas hodnotí medzinárodné kuchyne každý rok.

Zasýtia, zohrejú, osviežia či dokonca naštartujú trávenie. Reč je o polievkach, ktoré sú obľúbeným pokrmom na celom svete. Hoci každému národu chutí niečo iné, ľudí vo svete zaujala aj jedna slovenská. V prestížnom rebríčku obsadila krásne 26. miesto.

Za rebríčkom najlepších polievok stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

Pozrite si, aké polievky sú najlepšie hodnotené:

1. Tonkotsu ramen

Prvú priečku v prestížnom rebríčku suverénne obsadil japonský Tonkotsu ramen, teda polievka pozostávajúca zo silného bravčového vývaru, čerstvých rezancov, vajec s mäkkým žĺtkom a jemného bravčového bôčika. Vo svete sa teší až takej obľube, že na stránkach získal hodnotenie 4,7 hviezdičky z možných piatich.

2. Žurek

Striebornú priečku si podľa recenzií uchmatla poľská polievka Žurek, ktorej základ tvorí zákvas vyrobený z ražného chleba a vody. Obsahuje mäso ako klobásy, slaninu či šunku, ale aj zeleninu, huby a koreniny. Národné jedlo našich severných susedov sa zvyčajne podáva na Veľkú noc.

3. Mercimek çorbası

Za zložitým názvom Mercimek çorbası sa ukrýva obľúbená turecká polievka vyrobená z červenej šošovice, kuracieho vývaru, cibule a mrkvy. Podľa portálu Taste Atlas ide o polievku, ktorá sa konzumuje na raňajky, obed alebo večeru vo vidieckych častiach Turecka, najmä v miestnych reštauráciách známych ako lokantas.

Hoci na ďalších priečkach figurujú polievky ako Tom kha gai, Rawon, Sopa de lima, Bori-bori či Ramen, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Slovenská klasika

Článok pokračuje na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?