Dobré noviny
Nedarí sa vám schudnúť? Na vine môže byť zdravá strava
Klaudia Sedláková
Klaudia Sedláková

Nedarí sa vám schudnúť? Na vine môže byť zdravá strava

— Foto: Flickr

Zdravá výživa nie je zárukou štíhlej línie. Podľa najnovších výskumov z nej môžete dokonca ľahko pribrať.

AUSTIN 29. januára – Cestou k vybudovaniu štíhlej postavy je pohyb, ale najmä vyvážená a zdravá strava. No ak vo svojom jedálničku vymeníte všetky nezdravé pokrmy za zdravé, ešte to neznamená, že zaručene schudnete. Niektorým ženám či mužom sa pri takejto úprave stravy často stáva, že dokonca priberú.

Je zdravá strava naozaj zdravá?

Vyplýva to z výskumu texaských odborníkov na správanie sa spotrebiteľov. Ako napísali v magazíne Journal of Association for Consumer Research, na základe svojej štúdie zistili, že keď ľudia konzumujú potraviny, ktoré považujú za zdravé, majú tendenciu zjesť ich oveľa viac.

V tomto prípade ide najmä o potraviny ako sú ovocie, zelenina, ale aj iné jedlá, ktoré sú zdravé iba v malej miere. Tie však obsahujú buď cukry alebo tuky, ktoré môžu pri nadmernej konzumácii viesť k nárastu váhy.

Pre dokázanie tohto tvrdenia zrealizovali vedci tri testy. Počas prvého analyzovali spojitosť medzi slovami zdravé a hojné. Ako vzorku si vybrali 50 vysokoškolských študentov, ktorým zadali implicitné asociačné úlohy. Ide o metódu používanú v sociálnej psychológii, ktorá analyzuje silu vzťahu medzi jednotlivcom a jeho mentálnymi prejavmi, ako napríklad v oblasti konzumácie rôznych jedál.

Druhého testu sa zúčastnilo 40 študentov, u ktorých bola vyhodnocovaná miera sýtosti po tom, čo zjedli pokrm označený ako zdravý a neskôr nezdravý. Cieľom štúdie bolo zistiť, aký účinok na ich pocit sýtosti malo to, že bol pokrm označený za zdravý, respektíve nezdravý.

Tretí test podstúpilo ďalších 72 študentov, u ktorých vedci skúmali spotrebu zdravého jedla a nezdravého jedla po tom, čo im premietli krátky film.

Všetky tri testy ukázali, že spotrebitelia si spájajú zdravé jedlo s menším pocitom sýtosti a že ich tento pocit vedie k tomu, aby ho zjedli viac.

„Nesprávne chápanie zdravých potravín môže viesť k zvýšenému príjmu kalórií,“ vysvetlil riaditeľ Výskumného strediska pre potraviny a výživu v Ríme Andrea Ghiselli. „Ľudia si napríklad myslia, že môžu zjesť viac sladkostí pripravených s olivovým alebo kokosovým olejom, ako tých, ktoré boli zhotovené s maslom,“ dodal Ghiselli.

Podobne posudzujeme aj produkty s označením „diet“ alebo „light“. „Je však lepšie kúpiť si bežnú potravinu, než dávať prednosť potravinám s nízkym obsahom tuku. Výrobca totiž tam, kde uberie tuky, pridá niečo iné, najčastejšie cukor, aby bol výrobok chutný. Z nutričného hľadiska to potom nemá zmysel,“ uzaverel Andrea Ghiselli.

Už ste čítali?