Sladký kúsok Slovenska sa dostal medzi európsku elitu. Pridal sa k legendám ako croissant či Pastel de nata - Dobré noviny
Dobré noviny
Sladký kúsok Slovenska sa dostal medzi európsku elitu. Pridal sa k legendám ako croissant či Pastel de nata

Sladký kúsok Slovenska sa dostal medzi európsku elitu. Pridal sa k legendám ako croissant či Pastel de nata

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: Freepik, @pressfoto / Google Maps

Recept, ktorý máme od našich predkov, oslovil celý svet.

V každej krajine chutí sladké trochu inak, no dobrý koláč si nájde fanúšikov všade. Od krehkých croissantov až po naše poctivé koláče z babičkinej kuchyne. A práve tie sa opäť dostali do pozornosti gurmánskeho sveta. Jeden zo slovenských sladkých pokladov sa totiž objavil v rebríčku najobľúbenejšieho európskeho sladkého pečiva.

Za zoznamom stojí známy portál TasteAtlas, ktorý dlhodobo mapuje tradičné chute z rôznych kútov sveta. Zhromažďuje autentické recepty, recenzie od kritikov aj skúsenosti bežných ľudí, ktorí sa vydali ochutnávať poctivú domácu kuchyňu iných krajín.

Tentokrát si portál posvietil na európske sladké pečivo, pričom do zoznamu zaradil nielen ikonické croissanty či španielske churros, ale aj menej známe pochúťky, ktoré však bodujú chuťou, tradíciou a príbehom.

Na prvom mieste sa ocitla portugalská pochúťka Pastel de nata, teda lahodný koláčik s vaječnou náplňou, ktorý je populárny po celom svete. Ako poznamenáva samotný portál, dôležité je, aby nebol príliš sladký a podával sa s jemným popraškom škorice. Najlepšie s kávou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Corey Bell (@coreybellfood)

Na druhom mieste skončil predchodca slávneho Pastelu de nata, Pastel de BelémAko informuje portál Taste Atlas, aj keď sú obe známe ako portugalský vaječný pudingový koláč, Pastel de Belém sa môžu nazývať iba pudingové koláče vyrábané v podniku Fábrica Pastéis de Belém, zatiaľ čo všetky ostatné, ktoré vyrábajú iné cukrárne v Lisabone, sa nazývajú Pastel de nata.

Na treťom mieste sa objavila tradičná grécka pochutina - Trigona panoramatos, teda sladké pečivo pochádzajúce z predmestia Solúna. „Toto chrumkavé a maslové trojuholníkové pečivo je zvyčajne namočené v sirupe a plnené krémovým pudingom. Krém sa zvyčajne vyrába z kombinácie vaječných žĺtkov, múky, masla, mlieka, cukru, vanilky a smotany," dodáva gastroportál.

Slovenský úspech

Hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

V lete majú na Taiwane mesiac duchov.

Dominika žila na Taiwane: Návšteva u veštca ma prekvapila. Ľudia si k nemu nechodia po odpovede ako my

Na prelome júla a augusta treba byť na ostrove nanajvýš obozretný.

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…