Dobré noviny
Zápisník odhalil zabudnutý klenot. Mária Čírová vám ukáže, ako urobiť fantastickú šunkovú roládu
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Zápisník odhalil zabudnutý klenot. Mária Čírová vám ukáže, ako urobiť fantastickú šunkovú roládu

Roláda cez noc stuhne v chladničke a na druhý deň sa môže podávať.
Roláda cez noc stuhne v chladničke a na druhý deň sa môže podávať. — Foto: Instagram/mariacirova

Pripravujete ju takto aj vy?

Veľkú noc milujú a význam prikladajú aj tradičným jedlám. Vyberú sa aj do kostola, deťom pripravia košík plný dobrôt, ktorý potom posvätia, aby bola hojnosť počas celého roka. Speváčka Mária Čírová, ktorá sa rada pochváli svojím kuchárskym umením, si počas najdôležitejších kresťanských sviatkov roka rada pripraví aj dobrotu v podobe šunkovej rolády.

Na tradície nedá dopustiť

„Vždy začíname Zeleným štvrtkom, kedy si pripravíme zelené jedlo, väčšinou špenát. Na Veľký piatok sa postíme a robíme si špeciálne posúchy, ktoré sa skladajú len z vody, múky a soli. Snažíme sa aj deti viesť k tradíciám, a po pôste sa spoločne tešíme na Bielu sobotu, kedy už máme hody, klobásky, šunku a vajíčka," ozrejmuje speváčka pre Varechu.

Mária Čírová chce najmä mladým ukázať, že tradičné jedlá na Slovensku existujú a nechcem, aby sme o ne prišli. „Veľká noc je mojou srdcovkou. Ja som taký tradičný človek a práve s Veľkou nocou sa mi spájajú rodinné tradície,“ hovorí mama troch detí.

Na tieto tradície dodnes nedá dopustiť. „Vraciam sa do svojho detstva, kedy sme mali krásne vyzdobený dom, maľovali sme vajíčka, varili tradičné jedlá a spievali pesničky,“ zaspomínala pre Pravdu. K typickým chodom patrí aj studená roláda, na ktorú ma speváčka zaujímavý recept ešte zo starého zápisníka z detských čias.

Šunková roláda Márie Čírovej

Recept nájdete na ďalšej strane:

Časť 1 / 2

Už ste čítali?