Vedci zistili, prečo sa nikdy neprejeme pizze
Mária Dobrodenková
Mária Dobrodenková

Vedci zistili, prečo sa nikdy neprejeme pizze

Vedcom sa konečne podarilo odhaliť tajomstvo jedného z najobľúbenejších jedál na našej planéte.

— Foto: Torange

DETROIT 26. októbra - Kto by nemal rád pizzu? Pochúťka talianskeho pôvodu láme rekordy po celom svete. Nech už pochádzame z akéhokoľvek kúta na svete, len čo po prvýkrát ochutnáme spojenie lahodnej oblohy a chrumkavého cesta, pocítime lásku na prvé zahryznutie. Ako je však možné, že sa pizze nikdy neprejeme? Táto otázka, zdá sa, nezaujíma len nás, ale aj vedeckú obec.

Štúdia vedeckého tímu z Univerzity v Michigane skúmala jedlá, ktoré majú u človeka potenciál vyvolať závislosť. Zatiaľ čo výsledky sa nám môžu javiť ako niečo samozrejmé, ide o prvý výskum svojho druhu, ktorý odhalil jedlo s najvyšším potenciálom vzniku závislosti.

Neohrozené prvenstvo pizze

Výskum odhalil konkrétny rebríček jedál, ktoré konzumujeme každý deň a vôbec si pritom neuvedomujeme, že tak uspokojujeme svoju potravinovú závislosť. Nie je však náhodou, že 9 z 10 potravín, ktoré sa nachádzajú na vrchole rebríčka potravinovej závislosti, obsahujú vysoké percento tuku a rafinovaných sacharidov. Ide o technicky spracované potraviny, ktoré pre naše telo predstavujú najvyššiu glykemickú záťaž a najmenší úžitok.

Prečo sa teda pizze a jej podobným jedlám nikdy neprejeme? Pretože pôsobí podobne ako droga – nikdy jej nemáme dosť a hoci možno máme občas pocit, že sme sa pizze prejedli, o chvíľu si na nej veľmi pravdepodobne opäť pochutnáme.

Bude vás zaujímať:

Ako zdravo uspokojiť telo, aj keď máte chuť na čipsy a kolu

 

Prečo nám naše telo nepovie „stop“

Ako je možné, že nám naše telo dovolí, aby sme ho zaťažovali a poškodzovali jeho normálny chod nesprávnou stravou? „Zdá sa, že vysvetlenie je jednoduché – naše telo ovláda mozog – ak sa nám podarí oklamať mozog, naše telo ako poslušný sluha bude nasledovať všetky príkazy, ktoré mu mozog vydá,“ uvádzajú zistenia michiganskej štúdie. Keď teda vyšle mozog signál, že máte neodolateľnú chuť na pizzu, jednoducho si ju čo najskôr zaobstaráte.

„Je však veľmi na škodu, že túto reakciu podobnú závislosti od zakázaných látok dokážu primárne vyvolávať technicky spracované "nezdravé" potraviny a nie zdravé produkty, ktoré nevyžadujú taký vysoký podiel technického spracovania,“ uvádza zmienená štúdia uverejnená v US National Library of Medicine.

Jedným z podstatných znakov potravín spôsobujúcich závislosť je podľa autov „behaviorálny prejav“, teda správanie, ktoré môžeme pozorovať aj pri závislosti. Takéto správanie je motivované získať objekt závislosti čo najrýchlejšie a uspokojiť tak naliehavú túžbu. Podľa výsledkov štúdie tiež ľudia s vysokým rizikom rozvoja iného typu závislosti (napr. od cigariet) budú pravdepodobnejšie závislí aj od jedla.

„Skutočne sa preukázalo, že ťažko stráviteľné, technicky vysoko spracovné potraviny, môžu spôsobovať správanie a mozgové zmeny, ktoré sú pozorované aj pri diagnostike závislostí na alkohole či drogách,“ uvádza doktorta Nicole Avena.

Civilizácia, ktorú zničí jedlo?

Hoci žijeme v dobe obrovského technického rozmachu a vysokej miery poznania, ktorá sa týka mnohých oblastí života - zdravie nevynímajúc - máme tendenciu spôsobovať si zdravotné problémy.

Závislosť od nezdravých potravín je dnes obrovská a v množstve výrobkov, služieb a produktov strácame prehľad o tom, čo je a čo naopak nie je pre naše telo dobré. Často netušíme, že aj v produktoch tváriacich sa „zdravo“ prijímame nadmerné množstvo technicky spracovaných sacharidov a tukov, ktoré podporujú rozvoj závislosti od nezdravých potravín.

Lekári a odborníci na stravovanie bijú na poplach, pretože nesprávny životný štýl na čele s konzumáciu nezdravých potravín rapídne skracuje život a vedie k tisíckam predčasných úmrtí predovšetkým v rozvinutých krajinách západného sveta.

Kto za to môže?

Odpoveď asi poznáme všetci: človek.

Závislosť, choroby, vysoká úmrtnosť – podľa odborníkov sú to výsledky neutíchajúcej snahy človeka, zmeniť prirodzený poriadok vecí a zasiahnuť do kolobehu, ktorý bezchybne fungoval tisícky rokov.  

„V prírode máme len mizivé percento látok, ktoré by vo svojom prirodzenom stave spôsobovali závislosť. Stačí však, ak ich človek istým spôsobom technicky upraví a môže zásadne zvýšiť ich škodlivý a návykový potenciál. Skvelým príkladom sú napríklad makovice, ktoré sa využívajú na výrobu ópia. Podobný proces sa realizuje aj v prípade potravín, ktoré človek vezme, určitým spôsobom upraví a ponúkne na trh ako chutnejšiu alternatívu,“ uvádza doktorka Avena.

Vezmime si napríklad rafinované sacharidy – tie sa v prírode vyskytujú len zriedka v takej podobe, v akej ich prijímame v našich obľúbených potravinách. Tieto produkty technického spracovania sú umelo pridávané do potravín za účelom zlepšiť ich chuť. Potom je jasné, že ak dostaneme napríklad chuť na sladké, siahneme skôr po tabuľke čokolády, než po jablku.

15 najnávykovejších potravín na svete

  1. Pizza
  2. Čokoláda
  3. Chipsy
  4. Zmrzlina
  5. Hranolky
  6. Cheesburger
  7. Sladké bublinkové nápoje
  8. Torty, koláče, zákusky
  9. Syry s vysokým obsahom tuku
  10. Slanina 
  11. Smažené kura
  12. Biele pečivo
  13. Popcorn
  14. Raňajkové cereálie

Zdroj: University of Michigan

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…