Japonky žijú dlhšie ako Európanky. Aký je ich recept na dlhovekosť?
Tajomstvo ich dlhovekosti sa podľa britských dietológov skrýva v ich stravovacích návykoch.
LONDÝN 16. januára – Je vedecky dokázané a potvrdené, že Japonky žijú dlhšie ako Európanky, a to až o šesť rokov a viac. Čo ale robia tieto ženy inak?
Tajomstvo ich dlhovekosti sa podľa britských dietológov skrýva v ich stravovacích návykoch. Kľúčovou zložkou jedálnička japonských žien sú totiž celozrnné obilniny, zelenina či sója. Vyšší vek dosahujú aj vďaka pravidelnej konzumácií zeleného čaju a surových rýb v podobe suši. Naopak, Japonky veľmi neholdujú pečivu a mliečnym výrobkom, ktoré sú bežnou a niekedy až nadmerne častou súčasťou potravy väčšiny Európanov.
Podľa odborníkov teda japonské ženy prijímajú až o štvrtinu menej kalórií ako ženy v západnej Európe. Spomínané surové ryby si doprajú až trikrát týždenne, zatiaľ čo u nás veľmi nejeme ani tie tepelne upravované. Ryby vo všeobecnosti pritom obsahujú zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny, ktoré pôsobia blahodárne na metabolizmus a nervovú aj obehovú sústavu.
Japonky však svoj kalorický príjem znižujú aj vďaka tomu, že namiesto príboru jedenia paličkami. Znie to síce neuveriteľne, ale je to tak. S paličkami totiž konzumujú jedlo pomalšie a mozog im tak stihne dať rýchlejšie signál, že sú už sýte.
K ich dlhovekosti ale prispieva aj zelený čaj, ktorý pijú aj niekoľkokrát denne. Ten je bohatým zdrojom fenolických látok, ktoré v tele pôsobia ako silné antioxidanty a chránia pred rakovinou a mnohými civilizačnými chorobami.
Ak si teda túžite predĺžiť život o niekoľko rokov, mali by ste vyskúšať rovnaké stravovacie návyky, ako majú ženy z Japonska.