Ste závislí od cukru? Otestujte sa!
Mária Dobrodenková
Mária Dobrodenková

Ste závislí od cukru? Otestujte sa!

Závislosť od cukru nemá ani zďaleka také očividné prejavy, ako iné formy závislosti. A už vôbec sa nemusí prejavovať nekontrolovateľnou chuťou na sladké. Napovie vám to týchto 7 neklamných prejavov závislosti od cukru. Ak ich spĺňate, mali by ste sa mať na pozore!

— Foto: Pixabay

Cukor sa v posledných rokoch označuje za pôvodcu mnohých civilizačných ochorení súčasnosti. Cukrovka, obezita, vysoký krvný tlak, zvýšené riziko cievnej mozgovej príhody, infarktu či viacerých druhov rakoviny. Rôzne problémy so spoločným menovateľom - zlou životosprávou obsahujúcou vysoké množstvo cukru.

Ak si myslíte, že tento problém sa vás netýka, potom vám 7 znakov závislosti od cukru nebude nič hovoriť. V opačnom prípade by ste však mali čím skôr zakročiť.

1. Neustále hľadáte niečo „pod zub“

Potreba neustále niečo chrumkať, vyhľadávať a jesť, aj keď by sme z objektívnych príčin nemali pociťovať hlad, je jednou z neklamných známok závislosti od cukru. Doktorka Kinsey Jackson uvádza, že náš organizmus je akoby stále na hojdačke, pretože hladina cukru v krvi počas dňa výrazne kolíše. A nemyslite si, že ide len o konzumáciu sladkostí. Práve naopak, najčastejšie sa v takýchto prípadoch stretávame s nadmerne zvýšenou konzumáciou potravín bohatých na sacharidy, ako sú napríklad chlieb, hranolky, cestoviny, slané snacky, limonády, sladké ovocie, ovocné šťavy, a samozrejme, aj cukrovinky. Časté a nekontrolované konzumovanie takýchto potravín spôsobuje rapídne zvýšenie hladiny cukru v krvi. Ich účinok je však veľmi krátkodobý a hladina cukru o chvíľu opäť výrazne klesne. To spôsobuje nekontrolovanú túžbu hladinu cukru v krvi neustále zvyšovať.

2. Závislý od kávy?

Mnohí z nás hovoria, že bez šálky silnej kávy si nevedia predstaviť začiatok dňa. Sme ochotní vzdať sa čohokoľvek, počnúc od sladkostí až po slané pochúťky, ale kávu, tú nám prosím neberte. Káva sama o sebe nie je problémom. Problémom je to, čo do nej dávame. Nemusí to však byť len cukor, v hre sú aj ostatné sladidlá, smotanové dochucovadlá alebo umelé arómy. Všetky tieto látky sa totiž v našej krvi rozkladajú na cukor. Mnohí ľudia, ktorí sa vzdali ostatných sacharidových závislostí, si tak niekoľkými šálkami kávy denne dokážu tento deficit nielen spoľahlivo doplniť, ale závislosť od cukru šikovne ukrývajú za záľubu v „kávičkovaní“. Túžba po kofeíne tak môže byť v tomto prípade zásterkou niečoho celkom iného.

3. Až príliš veľa ovocia

Ovocie obsahuje množstvo vitamínov a živín, ktoré naše telo potrebuje. Aj napriek tomu, že ovocie je zdravé a určite predstavuje omnoho kvalitnejší zdroj cukru ako umelé produkty, stále platí, že všetkého veľa škodí. Skutočný problém nastáva podľa doktorky Jacksonovej vtedy, keď ovocie používate ako riešenie vždy, keď máte chuť na sladké alebo keď chcete jednoducho zahnať hlad. Je potrebné uvedomiť si, že ovocie – predovšetkým niektoré konkrétne druhy – obsahujú vysoký podiel cukru. Obzvlášť ovocné šťavy majú veľmi vysoký glykemický index, ktorý výrazne podporuje chuť do jedla. Ak ju máme potrebu hasiť opäť konzumáciu sladkého ovocia v domnení, že robíme pre svoje telo niečo zdravé, je potrebné mať sa na pozore.

„Ľudia vo všeobecnosti podceňujú fakt, že nadmerná konzumácia ovocia je taktiež jednou zo známok závislosti od cukru,“ uvádza doktorka Jackie Mills. Sladké ovocia konzumujte predovšetkým v dopoludňajších hodinách, ideálne počas raňajok, kedy potrebujeme najviac energie. Popoludní stavte na tie druhy, ktoré obsahujú vysoký podiel vody. Rozhodne sa však nesnažte nahrádzať ovocím plnohodnotné a pestré stravovanie.

4. Stále ste unavení

Pocit únavy po náročnom pracovnom dni je celkom normálny. Niečo však nie je v poriadku, ak sa cítite unavení opakovane aj po prebudení. Aby sme sa prebudili z letargie a zahnali únavu, pociťujeme potrebu prijať väčšie množstvo cukru, ktorý rýchlo oklame náš mozog. Áno, problém sa na chvíľku stratí, avšak pocit únavy sa časom opäť dostaví a bude ešte intenzívnejší. Profesor Dan DeFigio označuje intenzívny a často sa opakujúci pocit únavy za jeden z hlavných znakov závislosti od cukru. „Neustála únava je znakom toho, že nemáme dostatok glukózy vo svaloch, v dôsledku inzulínovej rezistencie. V dôsledku toho nie sme schopní produkovať dostatok chemickej energie. Naše telo vtedy vytvorí potrebu rýchleho dodania glukózy, ktorú nám mozog podsunie ako túžbu po potravinách s vysokým glykemickým indexom,“ upozorňuje profesor. Najčastejšie vtedy podľa neho siahame po rafinovaných cukroch ukrytých v pečive, limonádach, energetických nápojoch alebo ovocných šťavách – po takzvaných zdrojoch rýchlej, avšak prázdnej energie. Takéto počínanie síce krátkodobo problém odstráni, avšak z dlhodobého hľadiska sa naša závislosť stále prehlbuje.

5. Neustále bojujete s kilami navyše

Ak obľubujete potraviny s vysokým obsahom sacharidov, zabudnite na to, že si udržíte zdravú váhu. Nepomôžu vám ani žiadne umelé preparáty sľubujúce „úžasné“ výsledky.  Cukor ako taký je z chemického hľadiska obdivuhodná látka – dokáže totiž ovplyvniť metabolizmus takmer každej bunky v našom tele. Avšak zatiaľ čo glukóza (cukor prirodzene produkovaný v tele človeka) má zásadný význam pre normálnu funkciu metabolizmu, fruktóza má pre naše telo takmer nulový nutričný prínos. Fruktóza sa spracováva v pečeni a keď ju prijímame vo veľkom množstve, telo sa bráni tak, že väčšinu z nej okamžite uloží a premení na tuk. Tento proces je hlavnou príčinou priberania na váhe.

6. Potrebujete dezert

Dezert je v našej kultúre normálnou súčasťou stravovania. Po výdatnejšom obede alebo večeri nie je ničím výnimočným dať si ešte niečo sladké – napokon, na dezert sa predsa vždy tešíme. Zakončiť konzumáciu výživného jedla niečím sladkým však pre naše telo nie je prirodzené. V hlavnom jedle totiž spravidla prijímame dostatočné, ba niekedy až nadmerné množstvo sacharidov, avšak tieto nemajú sladkú chuť. Vaše telo má teda dostatok starostí so spracovávaním cukru z obedu a keď mu doprajete ďalšiu sacharidovú bombu, bude mať veľký problém s jeho efektívnym spracovaním. Okrem toho, že väčšie množstvo cukru bude obratom premenené na tuk, budeme pociťovať únavu a pocit „ospalosti“, čo je znakom, že náš organizmus sme neúmerne zaťažili. Robíme teda presný opak toho, na čo by mala potrava slúžiť – na správne fungovanie tela a dodanie energie.

7. Ako sa „rozísť“ s cukrom v dobrom

Ak ste si práve uvedomili, že máte s cukrom naozaj problém a rozhodli ste sa ho riešiť, je tu niekoľko vecí, na ktoré by ste mali byť pripravení. Prvou chybou je, ak sa snažíme cukor odrezať náhle a definitívne. Spôsobíme tak bláznivú reakciu v našom tele, ktoré je na pravidelný prísun cukru zvyknuté. Rovnako ako pri iných typoch závislosti budeme najskôr pociťovať obrovskú chuť na jedlá s vysokým glykemickým indexom a následne intenzívnu únavu, ospalosť, problémy so sústredením a množstvo ďalších nepríjemností. Tak sa nám telo pomstí za to, že nedostalo, čo žiadalo. Postupujte múdro a vždy tak, aby sa vo vašom tele táto zmena zaobišla bez negatívnych dôsledkov.

Nahraďte rafinovaný cukor kvalitnejšími zdrojmi, ktoré obsahujú vyvážený podiel cukrov, tukov a bielkovín. Prvou pomocou pri odstraňovaní závislosti je napríklad kokosový olej. Ten je bohatý na zdravé tuky, ktoré sú najlepším súperom s nezdravými cukrami v oblasti dodania rýchlej energie. Na rozdiel od cukrov sa zdravé tuky dokážu celkom premeniť na využiteľnú energiu uvoľňovanú postupne a nehrozí tak problém s ich ukladaním.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…