Dobré noviny
10 zeleninových zázrakov namiesto tabletiek
Dobré noviny
Dobré noviny

10 zeleninových zázrakov namiesto tabletiek

Zelenina tvorí významnú súčasť našej stravy. Obsahuje desiatky dôležitých živín a veľa vlákniny. Práve jej denným prijímaním v rozmedzí piatich až deviatich porcií pomôžete vášmu telu vybudovať imunitu a odolnosť voči ochoreniam srdca, rakovine či cukrovke. Ktoré druhy zeleniny sú však najzdravšie a pomôžu vám zvýšiť potenciál organizmu pre boj s chorobami? Čítajte ďalej a dozviete sa viac.

Paradajky

Hoci sú paradajky oficiálne ovocím, najčastejšie sú servírované ako zelenina. Tieto červené gule plné lykopénu – prírodného antioxidantu – ako aj všetky produkty vyrobené z paradajok, sú známe svojou schopnosťou bojovať proti rakovine. Okrem toho, že sú paradajky plné vitamínov od A až po K, taktiež udržiavajú pod kontrolou váš krvný tlak a prispievajú k zníženiu voľných radikálov v tele.

Brokolica

Len málo potravín má taký potenciál pre boj s chorobami ako brokolica. Táto kapustovitá zelenina je plná antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať riziko žalúdočnej, pľúcnej a črevnej rakoviny. A pretože brokolica je tiež bohatá na betakarotén, vitamín C a kyselinu listovú, je tiež výborná na posilnenie imunity a boj s chrípkou a nachladením.

Ružičkový kel

Táto zelenina je dôležitá najmä pre tehotné ženy, pretože obsahuje kyselinu listovú a cenný vitamín B, ktorý zabraňuje vzniku porúch nervovej sústavy. Ružičkový kel taktiež obsahuje vitamíny C a K, rovnako ako vlákninu, draslík a omega 3 mastné kyseliny.

Mrkva

Tieto oranžové zázraky sú plné živín potrebných pre oči, vlasy a pokožku. Sú rovnako najbohatším zdrojom niekoľkých dôležitých antioxidantov, ako je vitamín A. Pretože mrkva je tiež bohatá na vitamín C, chráni kardiovaskulárny systém pred poškodeniami.

Tekvica

Tekvica je zdrojom protizápalových živín, akými sú vitamín C a betakarotén. Jej letná odroda môže pomôcť liečiť desiatky problémov vrátane astmy, osteoporózy a reumatoidnej artritídy. Tekvica je taktiež bohatá na draslík, horčík a vlákninu.

Sladké zemiaky

Táto koreňová zelenina má desiatky látok potrebných na boj proti rakovine. Sú nimi napríklad vitamíny A, C a mangán. Sladké zemiaky sú tiež bohatým prírodným zdrojom vlákniny a železa. Vášmu telu dodajú nielen potrebnú energiu, ale zároveň pomáhajú účinne regulovať tráviaci systém.

Baklažán

Baklažán je bohatý na antioxidanty ako nasunin (unikátna zlúčenina chrániaca mozgové bunky pred poškodeniami). A pretože je táto zelenina plná vlákniny a draslíka, vedci tvrdia, že pomáha znižovať riziko cievnej mozgovej príhody a demencie.

Farebná paprika

Či už dávate prednosť červenej, oranžovej alebo žltej, paprika je plná živín prospešných pre srdce. Jedny z najdôležitejších živín sú lykopén a kyselina listová. Nedávny výskum tiež naznačuje, že jej každodenný príjem môže znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc, hrubého čreva, močového mechúra a pankreasu.

Špenát

Tento chlorofylom preplnený druh zeleniny je vynikajúcim zdrojom takmer všetkých vitamínov a živín, ktoré vaše telo potrebuje na každodenné bezproblémové fungovanie. Vedci veria, že strava bohatá na špenát pomáha zabraňovať vzniku všetkých druhov srdcovo-cievnych ochorení, rakoviny hrubého čreva, artritídy a osteoporózy.

Cibuľa

Zelenina s typickou prenikavou arómou je vynikajúca najmä pre ľudí trpiacich osteoporózou (alebo s rizikom jej vzniku). To preto, že cibuľa obsahuje peptid s názvom GPD, ktorý spomaľuje odbúravanie vápnika z organizmu. Cibuľa je tiež užitočná v boji s ochoreniami srdca, pretože je plná vitamínu C a kyseliny listovej.

Už ste čítali?