Životným elixírom profesora Hričovského boli jablká. Zjedzte jedno denne a lekárov uvidíte len z diaľky

Nezáleží na tom, či červené, zelené, skoré, veľké, malé – dôležitý je jeho obsah a čo všetko dokáže, hovoril obľúbený pomológ.
Profesor Ivan Hričovský bol známou tvárou slovenských záhradkárov a ovocinárov, ktorí sa držia jeho odborných rád už celé desaťročia. Nestor nášho ovocinárstva navždy odišiel presne pred rokom, no dožil sa krásneho veku. Tajomstvo svojej dlhovekosti pripisoval aj jednému konkrétnemu ovociu, na ktoré nedal dopustiť.
Vložený príspevok z Facebooku: https://www.facebook.com/photo/?fbid=7373879865970696&set=pcb.7373886555970027
Stačí jedno denne
„Jablko denne. V starom anglickom porekadle „an apple a day keeps the doctor away“ (jedno jablko denne a doktorom sa úplne vyhnete, pozn. red.) je kus pravdy. Jedzme aspoň jedno jablko denne. Obsahuje totiž rozpustnú i nerozpustnú vlákninu,“ uviedol na sociálnych sieťach.
Oba druhy vláknin podľa Hričovského pomáhajú pri redukcii hladiny cholesterolu a znižujú riziko tvrdnutia artérií, mozgovej porážky, srdcového infarktu. „Nerozpustná jablčná vláknina odstraňuje LDL z tela, kým jej rozpustná vláknina pektín znižuje množstvo LDL cholesterolu vyrobeného v pečeni,“ prezradil odborník, pre ktorého bolo jablko najlepším životným elixírom.
Slovenské jablká alebo zahraničné?
Ako vysvetlil pre časopis Záhradkár, najlepšia odroda je Ontário, pretože je vysoko vitaminózna. Červené zimné jablká majú typickú kyselkovú chuť a je vhodná aj pre diabetikov. Ivan Hričovský rád opakuje, že je len niekoľko druhov ovocia, ktoré sú pre našu krajinu také typické ako jablká.