Nepatrí do chladničky a na linke sa môže pokaziť. Toto ste o skladovaní masla doteraz nevedeli - Dobré noviny
Dobré noviny
Nepatrí do chladničky a na linke sa môže pokaziť. Toto ste o skladovaní masla doteraz nevedeli
Alexandra Hercegová
Alexandra Hercegová

Nepatrí do chladničky a na linke sa môže pokaziť. Toto ste o skladovaní masla doteraz nevedeli

Ilustračný obrázok.
Ilustračný obrázok. — Foto: Freepik/rawpixel.com, freepik

Ak sa budete riadiť piatimi krokmi z návodu, problémom s maslom sa úplne vyhnete.

Je jemné, chutné, najlepšie sa topí na horúcej hrianke a pozdvihuje chuť každých slaných raňajok. Maslo si svoje pevné miesto v domácnostiach drží už celé stáročia, no aj pri dobre známych potravinách sa z času načas objaví informácia, ktorá dokáže prekvapiť. Najnovšie sa týka otázky, ktorá ľudí delí na dva tábory a zaráža najmä tých, ktorí túto raňajkovú klasiku po nákupe automaticky odkladajú do chladničky.

Solené maslo je bezproblémové

Maslo sa vyrába zo smotany, z ktorej sa šľahaním oddeľuje tuk od cmaru, z čoho vzniká hmota, ktorá sa neskôr formuje a chladí. Medzi mliečnymi výrobkami je z hľadiska podielu tuku naozaj kráľom. Podľa zdravotníckeho portálu Healthline obsahuje až 80 percent tuku, čo je oveľa viac v porovnaní napríklad s plnotučným mliekom (asi 3,5 % tuku) či so šľahačkovou smotanou (asi 30 % tuku).

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Foto: Freepik/stockking

Práve fakt, že ide o mliečny produkt, mnohých nabáda k tomu, aby maslo skladovali v chladničke, čo však vôbec nie je nevyhnutné. Vďaka vysokému obsahu tuku a relatívne nízkemu obsahu vody je táto potravina menej náchylná k tomu, aby sa stala živnou pôdou pre množenie baktérií a platí to najmä v prípade soleného masla, ktoré má ešte nižší obsah vody, čo škodlivým mikroorganizmom nevyhovuje.

Správne skladovanie

Bez problémov sa môže skladovať na kuchynskej linke v maselničke, ktorá produkt ochráni pred prachom a pri izbovej teplote vydrží aj týždeň, no je dôležité, aby nebolo vystavované priamemu slnečnému svetlu alebo privysokým teplotám. Čo však treba urobiť v prípade, že začne žltnúť?

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…