Slovenskú dobrotu si nevedia vynachváliť ani v zahraničí. Naše pečivo sa objavilo v prestížnom rebríčku
Recept našich predkov poznajú aj vo svete.
Pečivo rôzneho druhu je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc – od vône čerstvo upečených koláčikov až po spoločné chvíle pri stole, keď si každý nájde svoj obľúbený kúsok. Ak ešte neviete, čo by tento rok mohlo obohatiť váš sviatočný stôl, možno vám inšpiráciu prinesie populárny gastroportál, ktorý zostavil rebríček toho najobľúbenejšieho jemného pečiva Európy. Hoci v zozname figurujú desiatky svetoznámych pokrmov, sa nenechalo ani Slovensko. Pozrite sa, ako sme dopadli.
Za rebríčkom stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.
1. Pastel de Belém
Prvé miesto v rebríčku si uchmatla Pastel de Belém, predchodca slávneho Pastelu de nata. Ako informuje portál Taste Atlas, aj keď sú obe známe ako portugalský vaječný pudingový koláč, Pastel de Belém sa môžu nazývať iba pudingové koláče vyrábané v podniku Fábrica Pastéis de Belém. „Sú vyrobené z košíčkov, ktoré sú naplnené kombináciou mlieka, vajec, cukru, citrónu a škorice,“ opisuje portál.
2. Pazarske mantije
Pazarske mantije je srbské jedlo, ktoré chuťou pripomína bosniansky burek. Tvarom je však celkom iný – tvaruje sa do malých guľôčok, ktoré sa poukladajú do pekáča a pečú sa spolu. Pochúťka si v rebríčku vyslúžila 2. miesto.
3. Pastel de nata
Tretie miesto patrí vyššie spomínanej pochúťke Pastel de nata, teda pochutine z Portugalska. „Pre najlepší výsledok by náplň nemala byť príliš sladká a nemala by mať príchuť citrónu ani vanilky. Namiesto toho by mali byť koláče posypané škoricou a ideálne podávané so šálkou kávy,“ píše Taste Atlas.
Slovenský úspech
Hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.