Dobré noviny
Slovenskú dobrotu si nevedia vynachváliť ani v zahraničí. Naše pečivo sa objavilo v prestížnom rebríčku
Romana Mináriková
Romana Mináriková

Slovenskú dobrotu si nevedia vynachváliť ani v zahraničí. Naše pečivo sa objavilo v prestížnom rebríčku

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. — Foto: TASR / Google Maps

Recept našich predkov poznajú aj vo svete.

Pečivo rôzneho druhu je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc – od vône čerstvo upečených koláčikov až po spoločné chvíle pri stole, keď si každý nájde svoj obľúbený kúsok. Ak ešte neviete, čo by tento rok mohlo obohatiť váš sviatočný stôl, možno vám inšpiráciu prinesie populárny gastroportál, ktorý zostavil rebríček toho najobľúbenejšieho jemného pečiva Európy. Hoci v zozname figurujú desiatky svetoznámych pokrmov, sa nenechalo ani Slovensko. Pozrite sa, ako sme dopadli.

Za rebríčkom stojí gastronomický web Taste Atlas, ktorý zhromažďuje recepty, recenzie od potravinových kritikov či tipy na obľúbené reštaurácie. S obľubou ho však navštevujú aj cestovatelia, ktorí chcú ochutnať tradičné miestne pokrmy, prípadne prispieť svojím názorom na rôznorodé medzinárodné chute.

1. Pastel de Belém

Prvé miesto v rebríčku si uchmatla Pastel de Belém, predchodca slávneho Pastelu de nata. Ako informuje portál Taste Atlas, aj keď sú obe známe ako portugalský vaječný pudingový koláč, Pastel de Belém sa môžu nazývať iba pudingové koláče vyrábané v podniku Fábrica Pastéis de Belém. „Sú vyrobené z košíčkov, ktoré sú naplnené kombináciou mlieka, vajec, cukru, citrónu a škorice,“ opisuje portál.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pastéis de Belém® (@pasteisbelem)

2. Pazarske mantije

Pazarske mantije je srbské jedlo, ktoré chuťou pripomína bosniansky burek. Tvarom je však celkom iný – tvaruje sa do malých guľôčok, ktoré sa poukladajú do pekáča a pečú sa spolu. Pochúťka si v rebríčku vyslúžila 2. miesto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Ljiljana Kosarac Tunali (@sarajkatunalila)

3. Pastel de nata

Tretie miesto patrí vyššie spomínanej pochúťke Pastel de nata, teda pochutine z Portugalska. „Pre najlepší výsledok by náplň nemala byť príliš sladká a nemala by mať príchuť citrónu ani vanilky. Namiesto toho by mali byť koláče posypané škoricou a ideálne podávané so šálkou kávy,“ píše Taste Atlas.

Slovenský úspech

Hoci v rebríčku figuruje stovka pokrmov z celého sveta, zahanbiť sa nedalo ani Slovensko.

Článok pokračuje na ďalšej strane...

Časť 1 / 2

Už ste čítali?

Daniel Hassan.

Sudánsko-slovenský lekár Daniel Hassan: Mojím vzorom bol primár Blažej z Nemocnice na okraji mesta

Najkrajších 10 rokov života vraj prežil v hospici s nevyliečiteľne chorými…

Barborka Palušová. / Jedna z posledných fotiek celej rodiny.

Namiesto stužkovej jej pripravovali pohreb. Barborka si nestihla splniť veľký sen, no darovala život

Počas svojho krátkeho života bola anjelik, ktorý všade rozdával…

List od neznámeho dievčaťa zmenil jeho život. Slovák Marián sa vo Vietname zaľúbil a našiel cestu ku káve

Mal som asi naivnú predstavu, že ľudia, čo robia s kávou, sú bohatí, spomína…

Fotograf Miroslav Ondruš a jeho snímka, ktorá ohúrila verejnosť.

Lesník Miroslav Ondruš stál zoči-voči bojujúcim medveďom: Keď odišli, zachvátila ma poľovnícka triaška

Medvedica zaútočila na medveďa a ten sa dlho spamätával z toho, čo sa vlastne…

Seriálový Juan s milovanou Broňou a ich spoločnou dcérkou / Mario Cimarro v Dobrých novinách a Dobrom rádiu

Nikdy nezabudne, ako na pláži uvidel krásnu Slovenku. Mario Cimarro spoznal Broňu po mnohých omyloch

Pozrela sa na mňa s tými svojimi úžasnými modrými očami, až sa…