Je segedínsky guláš zo Segedínu? Ani zďaleka, v Maďarsku by ste od čašníka zrejme dostali len nechápavý výraz
Ľubomíra Somodiová
Ľubomíra Somodiová

Je segedínsky guláš zo Segedínu? Ani zďaleka, v Maďarsku by ste od čašníka zrejme dostali len nechápavý výraz

História segedínskeho guláša je spätá s Maďarskom a 19. storočím. Ak by ste si ho však u našich južných susedov vypýtali pod týmto názvom, nepochodili by ste. Zrejme by ste na tanieri dostali úplne iné jedlo.

Segedínsky guláš, ilustračné foto — Foto: Wikimedia/Maciarka

BRATISLAVA 2. augusta - Maďarské mesto Segedín (maďarsky Szeged) láka turistov obrovským akvaparkom, ale aj svojou výbornou gastronómiu. Najslnečnejšie mesto Maďarska je vychýrené svojou červenou paprikou a Pick salámou. Obidve pochutiny majú dokonca spoločné múzeum.

V tejto kulinárskej Mekke by ste si však márne pýtali segedínsky guláš. V miestnych reštauráciach a krčmách by vám pravdepodobne venovali nechápavý výraz.

Segedín, Székelyov guláš, sikulská kapusta

Bravčové mäso na dusenej kyslej kapuste so smotanou a parenými knedľami v Čechách a na Slovensku voláme segedínsky guláš. Pod rovnomerným názvom ho nájdete aj na stránkach viedenských jedálnych lístkov (Szegediner Gulasch).

Múzeum Pick salámy a segedínskej červenej papriky.
Múzeum Pick salámy a segedínskej červenej papriky. Foto: Facebook/Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum

Náš segedín by kdekoľvek v okolí Szegedu považovali za Székely-gulyás, resp. Székely-káposzta (doslova Székelyov guláš, Székelyho kapusta). Ale pozor, keď si už správne vypýtate svoje vytúžené jedlo, neočakávajte, že vám ho podajú s knedľou. U našich južných susedov sa väčšinou je s chlebom. V Maďarsku názov Szegedi gulyás primárne označuje iné jedlo - guláš so zeleninou a haluškami.

Aby toho nebolo málo, tak pomenovanie s prívlastkom székely tiež spôsobilo nemalý zmätok. Opäť sa nám tu objavuje geografia. K vtedajšiemu Uhorsku prislúchala aj dnešná časť rumunskej Transylvánie Székelyföld (slovensky: Sikulská oblasť, ktorú obýva maďarská etnická menšina Sikulov), Preto sa niekedy objavuje aj názov sikulský guláš.

Segedín je na Slovensku veľmi obľúbený. Objavil sa aj v Jaubiskovom kultovom filme Nevera po Slovensky.
Segedín je na Slovensku veľmi obľúbený. Objavil sa aj v Jaubiskovom kultovom filme Nevera po Slovensky. Foto: Youtube/andrej garaj

Opradený legendami

Názov segedín sa k nám pravdepodobne dostal ako skomolenina od mena Székely. Maďarské zdroje najčastejšie uvádzajú, že išlo o istého pána Székelyho, po ktorom obľúbené jedlo nesie svoj názov. Podľa mnohých anekdot o Pešti a Budíne (v tom čase Budapešť, ako ju poznáme dnes, ešte neexistovala - išlo o dve mestá) vieme, že recept vynašli v druhej polovici 19. storočia, uvádza maďarský portál Krónika online.

Najznámejšia legenda, s ktorou je pôvod segedínu spätý, hovorí o hlavnom krajskom archivárovi a spisovateľovi Józsefovi Székelym, ktorý bol súčasník a priateľ básnika Sándora Petőfiho (rodený Alexander Petrovič).

Petőfi slávnu „székely káposztu“ spomína v jednej zo svojich básni z roku 1946.
Petőfi slávnu „székely káposztu“ spomína v jednej zo svojich básni z roku 1946. Foto: Wikimedia/Soma Orlai Petrics

Inovatívny kulinársky nápad

Obaja sa vraj išli najesť do obľúbeného hostinca Komló-kert v Pešti. V kuchyni už ostal len zvyšok perkeltu a kyslej kapusty. Székely ich vraj poprosil, aby mu zvyšky zmiešali. Táto inovácia mu na toľko zachutila, že o nej rozprával všetkým priateľom.

Netrvalo dlho a už si v reštaurácii pýtali „Kapustu á la Székely“. Kronika online píše, že nemuselo ísť o náhodu. Podľa inej, menej obľúbenej verzie, mal archivár sám vyhľadať majiteľa hostinca Arany Sas a presvedčiť ho, aby mu pripravil ním vysnívané jedlo.

Taktiež sa povráva, že označenie segedínsky spôsobila paprika, ktorá pochádzala práve z tohto mesta. Nech už to je s históriou vzniku Székelyho guláša a názvom akokoľvek, dôležité je, že si na ňom pochutnáte. Veď ani francúzske zemiaky nie sú z Francúzska a o parížskom šaláte s rožkom v Paríži ani nechyrovali.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…