VEĽKÝ test národnej špeciality. Viete, ktorá treska v majonéze je tá najlepšia?
Treska v majonéze je mimoriadne obľúbená pochúťka, ktorá je v jedálničku Slovákov už celé generácie. Ktorá je však najlepšia?
BRATISLAVA 6. mája – Treska v majonéze. Mimoriadne obľúbená pochúťka, ktorá je v kombinácii s rožkom v jedálničku Slovákov už celé generácie. Momentálne na trhu nájdete rôzne druhy tresiek, preto môže byť ťažké vybrať si tú najlepšiu. Najnovší test vám však môže pomôcť.
Prvé zmienky o výrobe tresky v majonéze pochádzajú z roku 1954. Vyrábať sa začala vo všetkých závodoch národného podniku Ryba - v Košiciach, v Bratislave a v Žiline. Československá norma, ale aj samotný názov produktu hovoria, že treska v majonéze má byť vyrobená výlučne z treskovitých rýb. Namiesto toho sa však pri testovaní v niektorých produktoch našli slede, v jednom zo šalátov ich je dokonca viac ako samotnej tresky.
Najlepšia treska? Ponúka ju Ryba Košice
Odborníci z Asociácie spotrebiteľov v Slovenskej republike (ASSR) sa pozreli na zúbok celkovo 10 treskám, ktoré následne podrobili skúškam v Štátnom veterinárnom a potravinovom ústave. Na celkovú výslednú známku mali rovnaký vplyv dve skúšky: mikrobiologická (50%) a obsah tresky podľa deklarácie na obale (50%).
A kto vyšiel ako víťaz? Z desiatky testovaných sa najlepšími produktmi môže pochváliť spoločnosť Ryba Košice. Najlepšiu známku získali rovno dva jej produkty - Treskoslovenská Treska a Treska v majonéze Exklusiv, ktoré môžu vašim chuťovým pohárikom ulahodiť najviac. V mikrobiologickej skúške, ktorá otestovala zdravotnú nezávadnosť, obstáli na výbornú všetky tresky.
Pravá treska musí byť výlučne z tresky
Veľmi dôležitým faktorom je, samozrejme, podiel mäsa z tresky. Kým v zdravotnej bezpečnosti skončili všetky tresky rovnako dobre, v obsahu a aj druhu mäsa našli odborníci značné rozdiely. Ako vyplýva z pôvodnej československej normy z roku 1958 a aj názvu výrobku, treska v majonéze sa môže vyrábať výlučne z treskovitých rýb. Tresku teda nemožno nahrádzať lacnejšími druhmi rýb, napríklad sleďmi, či odpadom, ktorý vzniká pri spracovaní rýb.
Najviac mäsa z tresky sa podľa výsledkov testu nachádza práve v tej košickej – až 46% v prípade Treskoslovenskej Tresky a 46% v Treske v majonéze Exklusiv. Dobre si viedli napríklad aj Coop Treska s obsahom 45%, ale aj tresky z Kauflandu, Tesca a Billy.
Celkový obsah mäsa Tresky Exklusiv od Preto Ryba Žilina je síce 45%, no až 5% z toho je lacnejšie mäso zo sleďovitých rýb. Obyčajná treska v majonéze od rovnakej spoločnosti obsahuje dokonca iba 15% mäsa z tresky a až 20% mäsa zo sleďov. „Podľa nariadenia o označovaní potravín má názov výrobku zodpovedať surovine s najvyšším podielom v potravine. Z pohľadu tohto nariadenia to už nie je treska, ale ‚sleďovka‘,“ uvádza ASSR v tlačovej správe.
Pravá chuť spomienok
Ako tvrdí spoločnosť Ryba Košice, práve Treskoslovenská treska s retro receptúrou priniesla „pravú chuť spomienok", ktorá sa pýši „puncom pravosti“. „Treska v majonéze má za sebou takmer 70-ročnú tradíciu, ktorej by mala zodpovedať aj kvalita," vysvetľuje Peter Bačkor, riaditeľ Ryba Košice. Dodáva, že výsledok testu si veľmi cenia.
„Za kvalitou našich produktov stojí najmä receptúra, dôkladne vyberané suroviny bez umelých sladidiel, úcta k našej národnej pochúťke a úprimný zámer spoločnosti RYBA Košice mať najlepšiu tresku,“ uvádza Bačkor s dodatkom, že tresku robí treskou práve ryba, z ktorej je treska v majonéze vyrobená.
„A to je biele chudé mäso z tresky, čiže biela masívna svalovina, ktorá patrí do šalátu kvôli svojej štruktúre a farbe mäsa. Tresky, ktoré používame v našich produktoch, prechádzajú hĺbkovým mrazením krátko po výlove, vďaka čomu si ryby zachovávajú svoje nutričné hodnoty a charakteristickú chuť. Našim spotrebiteľom chceme dopriať tú najlepšiu, tradičnú retro receptúru, preto nahrádzanie treskovitých rýb lacnejšími druhmi, ako sú napríklad slede, odmietame,“ uzatvára riaditeľ. Konzervačné látky sú v produktoch použité v minimálnej možnej miere tak, aby chránili produkt aj samotného spotrebiteľa pred novodobými mikrobiologickými vplyvmi.
Článok bol pripravený v spolupráci s Ryba Košice.