Toto poraďte aj vašim známym: Najlepšie recepty z medvedieho cesnaku + domáci liek pre zdravú pečeň, obličky aj srdce
Už ste boli na medveďom cesnaku? Tu sú tie najlepšie recepty na výborné pochúťky z tohto jarného daru prírody.
BRATISLAVA 20. marca (Dobré noviny) - Sezóna medvedieho cesnaku práve vrcholí. Nezabúdajte, že ďalšiu príležitosť budete mať až o rok. Natrhajte si poriadnu zásobu medvedieho cesnaku a pripravte si z neho chutné pagáče, nátierky, pesto či dokonca vynikajúcu liečivú tinktúru.
Čo všetko dokáže medvedí cesnak s vaším telom?
• Prečisťuje tráviaci systém, obličky, močové cesty, podporuje močenie.
• Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
• Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
• Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
• Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti.
• Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu, a tým podporuje pamäť.
• Znižuje krvný tlak.
• Pomáha pri nespavosti.
• Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach.
• Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze.
• Podporuje hojenie otvorených rán.
• Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov.
• Znižuje bolesť spôsobenú zápalom.
• Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.
Liečivá tinktúra z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak jednoducho natrháme, opláchneme a osušíme. Listy nakrájame na menšie kúsky a natlačíme do pohára alebo čírej fľaše. Keď je nádoba plná, naplníme alkoholom (minimálne 40 %) a zatvoríme. Dáme na 14 dní na slnko, aby sa cesnak dobre vylúhoval. Po 14 dňoch scedíme, prelejeme do fliaš a skladujeme v chladničke.
Dvakrát denne užívame 10-30 kvapiek, minimálne 1 mesiac. Zapíjame čajom alebo len čistou vodou. Tinktúra je výborná pomoc pri problémoch s obličkami a močovými cestami. Tiež pomôže srdcu, prečistí cievy a odstraňuje usadeniny z nich.
Vynikajúce pagáče
Potrebujeme:
500 g hladkej múky
20 g čerstvého droždia
1 lyžičku cukru
100 ml mlieka
150 g kyslej smotany
1 vajce
250 g margarínu alebo masla
150 g tvarohu
3 lyžičky soli
Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku
1 vajce na potretie
Postup:
V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie. Počkáme, kým nevyjde kvások.
V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh. Vajce rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi. Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial). Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.
Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý). Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu a polovicu opäť na polovicu.
Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme. Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm. Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.
Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať aj priamo do cesta.
Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút pokysnúť.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.
Nátierka z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
200 g pomazánkového masla
4 vajcia
3 lyžice kyslej smotany alebo majonézy
Zväzok lístkov medvedieho censaku
Soľ
Čierne mleté korenie
Postup:
Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme pomazánkové maslo, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.
Podávame s čerstvým pečivom.
Pesto z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:
1 zväzok medvedieho cesnaku
2 hrste kušu orieškov
4 lyžice olivového oleja
parmezán
soľ
Postup:
Najskôr medvedí cesnak dôkladne umyjeme, rozmixujeme listy s orieškami a postupne pridávame olej. Až potom pridáme najemno nastrúhaný parmezán a dochutíme soľou.