Toto poraďte aj vašim známym: Najlepšie recepty z medvedieho cesnaku + domáci liek pre zdravú pečeň, obličky aj srdce
Dobré noviny
Dobré noviny

Toto poraďte aj vašim známym: Najlepšie recepty z medvedieho cesnaku + domáci liek pre zdravú pečeň, obličky aj srdce

Už ste boli na medveďom cesnaku? Tu sú tie najlepšie recepty na výborné pochúťky z tohto jarného daru prírody.

— Foto: Koláž DN

BRATISLAVA 20. marca (Dobré noviny) - Sezóna medvedieho cesnaku práve vrcholí. Nezabúdajte, že ďalšiu príležitosť budete mať až o rok. Natrhajte si poriadnu zásobu medvedieho cesnaku a pripravte si z neho chutné pagáče, nátierky, pesto či dokonca vynikajúcu liečivú tinktúru.

Čo všetko dokáže medvedí cesnak s vaším telom?

• Prečisťuje tráviaci systém, obličky, močové cesty, podporuje močenie.
• Priaznivo vplýva na vencové tepny srdca.
• Používa sa pri ženských chorobách a výtokoch.
• Detoxikácia znižuje škodlivý vplyv nikotínu na ľudský organizmus.
• Čistí zahlienené pľúca, priedušky a zmierňuje dýchacie ťažkosti.
• Optimalizuje cirkuláciu krvi v tele a v mozgu, a tým podporuje pamäť.
• Znižuje krvný tlak.
• Pomáha pri nespavosti.
• Účinkuje proti závratom, tlaku v hlave, úzkosti, skľúčenosti a hučaniu v ušiach.
• Zabraňuje kôrnateniu ciev a skleróze.
• Podporuje hojenie otvorených rán.
• Pomáha pri liečbe žalúdočných vredov.
• Znižuje bolesť spôsobenú zápalom.
• Liečia sa ním kožné vyrážky, povrchové vredy, lišaje.

Liečivá tinktúra z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak jednoducho natrháme, opláchneme a osušíme. Listy nakrájame na menšie kúsky a natlačíme do pohára alebo čírej fľaše. Keď je nádoba plná, naplníme alkoholom (minimálne 40 %) a zatvoríme. Dáme na 14 dní na slnko, aby sa cesnak dobre vylúhoval. Po 14 dňoch scedíme, prelejeme do fliaš a skladujeme v chladničke.

Foto: Tjn

Dvakrát denne užívame 10-30 kvapiek, minimálne 1 mesiac. Zapíjame čajom alebo len čistou vodou. Tinktúra je výborná pomoc pri problémoch s obličkami a močovými cestami. Tiež pomôže srdcu, prečistí cievy a odstraňuje usadeniny z nich.

Vynikajúce pagáče

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

20 g čerstvého droždia

1 lyžičku cukru

100 ml mlieka

150 g kyslej smotany

1 vajce

250 g margarínu alebo masla

150 g tvarohu

3 lyžičky soli

Hrsť mladých lístkov medvedieho cesnaku

1 vajce na potretie

Foto: Tjn

Postup:

V teplom mlieku zmiešame cukor a droždie. Počkáme, kým nevyjde kvások.

V miske zmiešame múku so soľou a do tejto zmesi rozdrobíme margarín a potom aj tvaroh. Vajce rozmiešame so smotanou a pridáme ho do múčnej zmesi. Nakoniec pridáme aj kvások a vypracujeme tuhé cesto (pracujeme rýchlo, aby sa margarín príliš nezohrial). Vložíme na cca 1 hodinu odstáť do chladničky.

Po uplynutí tejto doby cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na tenká plát (cca 1,5 cm hrubý). Posypeme krájanými listami medvedieho cesnaku a následne preložíme na polovicu a polovicu opäť na polovicu.

Necháme odležať 10 minút, opäť rozvaľkáme a opäť prekladáme. Po 10 minútach opäť cesto rozvaľkáme, prekladáme a následne rozvaľkáme na hrúbku približne 2 cm. Z cesta vykrajujeme pomocou pohára jednotlivé pagáče.

Poznámka: Ak sa vám cesto nechce prekladať, môžete cesnak pridať aj priamo do cesta.

Pagáče preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a kým sa rúra rozohreje, necháme ešte cca 15-20 minút pokysnúť.

Potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov približne 15-18 minút.

Nátierka z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

200 g pomazánkového masla

4 vajcia

3 lyžice kyslej smotany alebo majonézy

Zväzok lístkov medvedieho censaku

Soľ

Čierne mleté korenie

Foto: Tjn

Postup:

Vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nakrájame. Pridáme pomazánkové maslo, smotanu a nesekaný cesnak. Premiešame a dochutíme soľou a korením.

Podávame s čerstvým pečivom.

Pesto z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

1 zväzok medvedieho cesnaku

2 hrste kušu orieškov

4 lyžice olivového oleja

parmezán

soľ

Foto: Tjn

Postup:

Najskôr medvedí cesnak dôkladne umyjeme, rozmixujeme listy s orieškami a postupne pridávame olej. Až potom pridáme najemno nastrúhaný parmezán a dochutíme soľou.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…