Dobré noviny
Mária Košičanová z Michaloviec vyrába perníky približne 30 rokov
TASR
TASR

Mária Košičanová z Michaloviec vyrába perníky približne 30 rokov

Mária Košičanová z Michaloviec sa venuje výrobe perníkov približne 30 rokov. Na snímke zdobenie vianočných perníkov v Michalovciach 22.decembra 2016.
Mária Košičanová z Michaloviec sa venuje výrobe perníkov približne 30 rokov. Na snímke zdobenie vianočných perníkov v Michalovciach 22.decembra 2016. — Foto: TASR Roman Hanc

Remeslu za to obdobie priučila viacero ľudí.

Michalovce 22. decembra (TASR) – Mária Košičanová z Michaloviec sa venuje výrobe perníkov približne 30 rokov. Remeslu za to obdobie priučila viacero ľudí. "Perníčky robím celý rok na hocijaké príležitosti. Začala som s vianočnými a potom som pokračovala celoročne so srdiečkami na svadby alebo narodeniny," uviedla pre TASR pernikárka.

Dôvodom, prečo sa perníky pripravujú práve pred Vianocami, je podľa Košičanovej to, že je v nich med a korenie ako aníz, klinčeky, škorica, ktoré rozvoňajú tieto sviatky a dodajú im čaro. "A to patrí k tomu," skonštatovala. V tomto prípade ide o klasické medové pečivo. "Medovníčky vznikali ešte v minulosti. Kedysi nemali cukor, tak používali med a piekli pečivo s ním," vysvetlila. Receptov je podľa jej slov veľa, ale všetky sú podobné. Rozdiely vidí v odchýlkach hmotnosti niektorých surovín. Najčastejším základom cesta je múka, cukor, maslo, med, korenie, vajíčka. "Je to jedlé, veľmi chutné a deti to veľmi ľúbia," dodala.

Pečenie a zdobenie perníkov je podľa nej namáhavé najmä časovo. Cesto musí ručne vymiesiť, keďže je husté, vyvaľkať ho, vykrajovať tvary, upečené perníky ozdobiť a zabaliť. Pri práci si pomáha vykrajovačkami. "Kedysi mi ich otec narobil, lebo ich nebolo dostať kúpiť. Teraz už kúpime všetko," spomenula Košičanová s tým, že niektoré tvary si nakreslí a vyreže sama. Podľa jej slov je každý kus originálom. Najfrekventovanejšími vianočnými tvarmi sú zvončeky, anjeliky a srdiečka. "Keď prídu deti, tak chcú aj snehuliačikov. Ku podivu idú aj koníky, ale aj bábiky, hviezdičky či svietniky," vymenovala.

Perník je po upečení mäkký, ale potom trošku stvrdne. Košičanová odporúča, keď si chcú ľudia udržať pečivo čerstvé, aby ich dali do nádoby s nakrájaným jablkom. "Zabalené ako darček vydržia aj niekoľko rokov," uviedla.

Polevu na zdobenie pripravuje z vaječných bielkov, práškového cukru a citróna. "Na farebné dodávame potravinárske farby," vysvetlila s tým, že všetko je jedlé. Vzory, ktoré najčastejšie používa pred Vianocami, sú hviezdičky, vetvičky, stromčeky, ale aj zvončeky.

Podľa Košičanovej sa niekedy piekli len klasické vianočné perníky, neskôr sa začali vyrábať aj veľkonočné či na ďalšie príležitosti. "Robili sme na stužkové, na prijímania, na rôzne akcie od klasických zdobení až po 3D perníčky. Piekli sme napríklad ťavu, kazety, domčeky podľa želaní ľudí, čo si kto vymyslí," priblížila.

O perníky z jej dielne majú záujem aj v zahraničí. "Naši to nosia ako darčeky. Mala som objednávky pomaly do celého sveta. Do Austrálie, Kanady, Anglicka, Írska či Grécka," doplnila.

SLEDUJTE POZITÍVNE SPRÁVY Z KOŠICKÉHO KRAJA NA FACEBOOKU!

Už ste čítali?