Bratislavský vodojem desaťročia chátral. Architekti ho premenili na unikátny ateliér
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Bratislavský vodojem desaťročia chátral. Architekti ho premenili na unikátny ateliér

Zo železobetónovej stavby vytvorili prívetivé miesto, kde majú svoj ateliér. Dvaja slovenskí architekti vdýchli staručkej stavbe nový život a vďaka svojmu nápadu majú teraz skutočne originálne pracovisko, aké nemá len tak hocikde obdoby.

BRATISLAVA 4. októbra - Kedysi to bol vodojem, dnes je v ňom ateliér. Za jeho premenou stoja architekti Pavol Paňák a Martin Kusý, ktorí navrhli napríklad budovu Národnej banky Slovensko. My sme sa boli do prerobenej vodnej veže v bratislavskom Novom Meste pozrieť.

Láska na prvý pohľad

Bývalý vodojem a okolo neho plno zelene. Pri vstupe do areálu nás vítal roztomilý pes, ktorý bezstarostne vrtel chvostom. Ako sme sa dozvedeli, často ho púšťajú dovnútra, kde architektom spríjemňuje deň. Ten však musia mať výborný aj vďaka netradičnej budove pri Istrocheme, v ktorej pracujú. Interiér totiž dýcha jedinečnou atmosférou, čo podčiarkujú aj fantastické výhľady po obvode celej stavby. 

Rekonštrukcia tejto stavby z roku 1907 nebola jednoducho záležitosťou. „Trvala dlho, zhruba také štyri roky, pretože nám to stavebné firmy nechceli robiť, pretože tá práca je veľmi atypická,“ povedal pre Dobré noviny jeden z architektov Pavol Paňák, ktorý nás pri našej návšteve vrúcne privítal. S radosťou nám ukazoval zaujímavé priestory, ktoré podrobne opisoval, pričom bolo vidieť, že z premeny má stále obrovskú radosť a miesto, v ktorom pracuje, miluje. Napokon, v tejto budove architekti sídlia už osem rokov. Láska to bola na prvý pohľad. Hneď ako sa dozvedeli, že sa táto stavba dá získať, boli sa na ňu pozrieť a okamžite vedeli, že musí byť ich. 

Ako dodal, s úradmi žiadne problémy nemali, dokonca boli podľa neho aj radi, keďže veža nebola používaná a bola aj značne zanedbaná. „Desaťročia už neslúžila ako vodojem,“ dodal Paňák. Prísľub, že ju skultivujú, tak nemohol nikomu prekážať, práve naopak. Náročné však bolo vyrezať do vnútorných stien dvanásť otvorov i porobiť okná na vonkajšom plášti. „Ten plášť nie je obyčajný, je z mimoriadne kvalitného betónu a kvalitne zahutneného, pretože cezeň sa voda nesmela dostať,“ prezradil, čo bolo najprácnejšie na celej „prerábke“. Samotné náročné rezanie bol pritom podľa neho ešte ten menší problém v porovnaní s otázkou, čo robiť s kusmi vyrezaného betónu. Museli ich preto cez otvory vyhadzovať von a predtým ešte narezať na časti. „To bolo ako bombardovanie,“ doplnil Paňák.

Pohľad na druhú vodnú vežu, ktorá chátra.
Pohľad na druhú vodnú vežu, ktorá chátra. Foto: Iveta Bátrnová

Hoci ide o pomerne netradičné pracovné priestory, veľkou hodnotou je podľa Paňáka autenticita starej industriálnej stavby. Aj preto si myslí, že sa do nej oplatilo investovať. Na tento priestor majú pritom samé pozitívne ohlasy, a to aj od kolegov z brandže či klientov. „Chceli sme zachrániť jednu starú industriálnu budovu, ktorú nikto nechcel, a my sme objavili v nej potenciál,“ vysvetlil hlavný zámer Paňák, pričom vylúčil, že by išlo o výstrednú či bláznivú záležitosť. Sám pritom vie aj o iných vodných vežiach v zahraničí, ktoré ľudia po tom, ako prestali definitívne slúžiť svojmu účelu, prerobili na byty či múzeá. Avšak v konkrétnej bratislavskej stavbe je podľa neho „ešte potenciál pre najmenej tri takéto ateliéry,“ prezradil veľavravne. 

Vonkajšie schodisko nie je pre nič pre ľudí so strachom z výšok.
Vonkajšie schodisko nie je pre nič pre ľudí so strachom z výšok. Foto: autor

V trojposchodovom ateliéri dominuje aj drevo a okrem výhľadu očarí aj schodisko z vonkajšej strany budovy. Dá sa po ňom dostať do či von z veže. To, samozrejme, nie je nič pre tých, ktorí majú strach z výšok. No ten výhľad skutočne stojí za to. Počet ľudí, ktorí sa v priestoroch ateliéru nachádzajú a pracujú, je flexibilný, v čase našej návštevy ich tam zopár bolo a okrem toho nás prišiel pozdraviť aj pes zvonku, ktorý okamžite zaňuchal príležitosť hádzať si loptičku. 

Priateľská a naozaj výnimočná atmosféra dáva ateliéru jedinečný šmrnc, najmä pri predstave, že sa tam kedysi nachádzal „obrí“ bazén. Ten svojho času slúžil ako zásobáreň priemyselnej vody na chod blízkej fabriky. Tento bývalý vodojem pritom nie je jediný, neďaleko má totiž aj svoje „dvojča“, ktoré však chátra. Ale ten vodojem, ktorý prešiel rekonštrukciou, je miestom, aké v rámci kancelárií skutočne nemá obdoby a každý, kto doň vstúpi, si musí pripadať výnimočne. 

Už ste čítali?

SÚRNE: Chlapček má 3 nádory na mieche. Potrebuje operáciu v…

Keď mal Nathanael sedem rokov, zistilo sa, že má v hlavičke nádor. Pomohli…

Pred očami Slovenska schudla 57 kíl: Jediné, čoho som sa za…

Relácia Extrémne premeny jej pomohla k tomu, aby zmenila svoj život. Lucia teraz…

Slovák spravil z chudobnej dievčiny Miss Ekvádoru. Michalove…

Cestovateľ, fotograf, dobrodruh a milovník španielčiny. Veľkou vášňou…

Viktor Vincze otvorene o ekológii a o tom, ako jeho priznanie…

Známy moderátor v rozhovore prezradil, prečo začal s príspevkami na Instagrame…

Rómsky lekár z Košíc: Na ZŠ mi imponovalo, keď odo mňa odpisovali…

Nikolas Rybár je mladý doktor s veľkou chuťou do života. Na pacientov nechce…

Slovenka svojimi šperkami očarila Meghan Markle. Jej tvorba…

Jej šperky inšpirované Slovenskom sa tešia veľkej obľube aj v…

Ženy bojujúce s rakovinou: Prísť o prsia či vlasy nie je hanba.…

Brošne s motívom kozy vznikli z osobnej skúsenosti troch kamarátok.…

Pani Eva skrášľuje sama vo voľnom čase okolie svojej bytovky.…

Pestré farby, kamienky či kvietky. Takáto krása sa pred bytovkami nevidí…