Potraviny, ktoré v zime dodajú potrebné vitamíny a energiu
SITA
SITA

Potraviny, ktoré v zime dodajú potrebné vitamíny a energiu

Typickou zeleninou v slovenskej kuchyni je kapusta. Tá pomôže s problémami ako zápcha či bolesť hlavy a dokonca aj s Alzeimerovou chorobou.

— Foto: SITA

V zimných mesiacoch je pre telo obzvlásť potrebný dostatočný prísun vitamínov a vlákniny.

Na pultoch obchodov môžete nájsť mnoho zdravých a výživných druhov čerstvej zeleniny a ovocia, ktoré vám dodajú nielen energiu, ale aj spomínané vitamíny.

Prinášame vám výber tých najlepších pre toto obdobie s dvoma chutnými receptami, ktoré si doma rýchlo pripravíte a nemusíte sa báť ani o svoju líniu.

Reďkovky

Reďkovky sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C, s ich delikátnou chrumkavosťou a jemne ostro-sladkou chuťou sú typickou zeleninou do šalátov alebo prílohou na obložené chlebíky.

Vynikajúce sú povarené so štipkou cukru a soli alebo grilované spolu s rôznou zeleninou a ochutené sójovou omáčkou.

Červené pomaranče

Toto šťavnaté ovocie môžete pridať do šalátov, dezertov alebo si z nich pripraviť skvelý vitamínový nápoj.

Tak ako ostatné citrusy sú plné vlákniny a vitamínu C, ktorý je v zimných sychravých dňoch veľmi potrebný pre ľudský organizmus. Ich krásna krvavočervená farba bude pekným designovým prvkom každého jedla.

Bagetky s tvarohom a marmeládou z červených pomarančov

- 250g tvarohu

- 4 červené pomaranče

- 2 lyžice medu

- Štipku drveného čierneho korenia

- Citrónovú šťavu

- Bagetu

Z pomaračov škrabkou na zemiaky odstráňte umytú kôru, ktorú nadrobno nakrájajte. Časť vmiešajte do tvarohu, časť spolu s dužinou, medom, šťavou z citróna a korením povarte na panvici, kým sa zmes nezredukuje na polovicu.

Bagetku v trúbe opečte do chrumkava, potrite tvarohom a ozdobte lyžičkou vychladnutej marmelády z červených pomarančov.

Kapusta

Vynikajúca zelenina, ktorá telo detoxikuje a zároveň mu dodá potrebné vitamíny C, K a vlákninu.

Môže pomôcť pri liečbe zápchy, vredov, migrén a ekzémov, ale aj pri Alzheimerovej chorobe, reume alebo artritíde.

Je aj vynikajúcou potravinou pri diétach. Chutí rovnako dobre čerstvá aj povarená ako príloha k mäsu.

Rebarbora

Táto stonkatá zelenina je tou pravou na chladné dni. Má kyslastú chuť, a preto je najlepšia ochutená troškou cukru alebo medu.

Je výbornou prísadou do koláčov, ale dá sa využiť aj do ovocných či zeleninových štiav. Obsahuje málo kalórií a vitamíny C, A a taktiež kalcium.

Gaštany

Plody gaštanov sú typické pre krátke zimné obdobie, najčastejšie od októbra do decembra. Sú dobrým zdrojom vitamínu C, svojou jemne orieškovou príchuťou skvelo dochutia jedlo či pečivo.

Vynikajúcou variantou sú pečené gaštany, ktoré nemusíte nijak dochucovať a v zime ich nájdete na každom rohu.

Artičoky

Artičoky majú v slovenskej kuchyni ojedinelé zastúpenie. V obchodoch sa dajú zohnať aj konzervované. Artičoky sú delikátna potravina a zaujímavosťou je, že sú prirodzene slané.

Sú bohaté na vlákninu, vitamín C a kyselinu listovú, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu nových buniek.

Teplý špenátovo-artičokový dip

- 1 lyžica olivového oleja

- konzerva bielych fazuliek

- pohár light majonézy

- 100 g taveného syra

- lyžička tabasca

- lyžička kapár

- štipka čierneho korenia

- ¼ lyžičky horčice

- konzerva artičokov

- balíček drveného mrazeného špenátu

- mozzarella

- parmezán

- lyžica citrónovej šťavy

Všetky prísady postupne pridávajte do mixéra až celú zmes vymixujete do hladka. Predhrejte si trúbu na maximum a pečte 25 – 30 minút v litrovej nádobe. Povrch zmesi by mal jemne zhnednúť a po okrajoch by sa mali vytvoriť bublinky.

 

Staňte sa fanúšikom zdravia na Facebooku.

Zdroj: health.com, bonappetit.com, organicfacts.net

Už ste čítali?

Marek 13 rokov tvorí pár s Rómkou: Keď to zistili kamaráti,…

Odhovárali ich. Vraj ju chce ten „gadžo“ len využiť, a potom ju odkopne.…

Príšerná karanténa v Gabčíkove? Omyl, Košičanka tvrdí, že mala…

Barboru na slovenskej hranici s Rakúskom obarila správa, že musí podstúpiť karanténu v Gabčíkove.…

Slovák z Taiwanu o tom, ako si krajina poradila s vírusom: Ak…

Cestovateľ a fotograf Aleš Tvrdý opísal, ako sa s vírusom…

Muž, ktorý porazil koronavírus: Zachovajte pokoj. Závažné na…

Muž, ktorému ako prvému v Nemecku potvrdili nákazu koronavírusom,…

Slovenka žijúca v Singapure nakrútila video, ako krajina bojuje…

Ingrid vo videu uviedla 8 konkrétnych príkladov, ako štát bojuje…

Uznávaný český neurológ: Deti do 3 rokov by sa vôbec nemali…

Mladí ľudia, ktorí trávia viac ako dve hodiny denne na Facebooku, nevedia…

Šéfka Profesie: Ľudia po 50-tke sa nedostanú ani na pohovor.…

Hosťom relácie KRIŽOVATKY s Mariánom Balázsom bola Ivana Molnárová,…

Strávili sme noc v iglu pre bezdomovcov: Jeho výrobcov sa pýtali,…

Hoci sú Vianoce za dverami a väčšina z nás sa teší,…