Dobré noviny
Ktoré potraviny vám naozaj zlepšia zrak? Reči o mrkve sú mýtom
Iveta Bátrnová
Iveta Bátrnová

Ktoré potraviny vám naozaj zlepšia zrak? Reči o mrkve sú mýtom

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Pixabay

Od detstva počúvame o schopnosti mrkvy zlepšiť ľudský zrak. V skutočnosti je to však mýtus. Pozrite sa, ktoré potraviny vám ho dokážu zlepšiť naozaj.

Mnohí ľudia majú problém so zrakom, ktorý sa najmä s pribúdajúcim vekom zvykne zhoršovať. Vždy sa hovorilo, že treba jesť mrkvu, aby ste mali dobré oči, no zdá sa, že to bol iba mýtus, ktorý sa tradoval z generácie na generáciu. Zrak vám dokážu zlepšiť úplne iné potraviny, iba sa o tom nevie.

Správna strava - lepší zrak

Mrkva je populárna zelenina, ktorá obsahuje plno vitamínu A, a ten má na náš zrak pozitívny vplyv. No zlepšenie, po akom túžite, ňou nedosiahnete. Tím amerických vedcov predstavil recept na smothie, ktoré do vášho tela dostane presne tie látky, ktoré potrebujete na zlepšenie zraku, a to luteín a zeaxantín. Odporúčali zmixovať kel a exotické kivi spolu s nejakými tukmi, teda mliekom či olejom z pšeničných klíčkov, ktoré pomáhajú organizmu absorbovať kľúčové zlúčeniny. Keď posilníte stravu o tieto zlúčeniny, môže dôjsť k podstatnému zlepšeniu zraku, uvádza portál BBC.

Lieky z prírody

Výskumníci veria, že správna strava dokáže s ľudským organizmom urobiť veľa a ak aj máte stravu bohatú na ovocie a zeleninu, pokiaľ ju doplníte o kel a kivi, môže vám to pomôcť. Luteín je zlúčenina, ktorú tvoria rastliny v rámci svojho procesu fotosyntézy. Jeho ďalšími dobrým zdrojom okrem kelu je aj špenát, ale tiež žĺtka slepačích vajec. Zeaxantín je tiež produkovaný rastlinami pri tom, ako absorbujú svetlo. Je to látka, ktorá dodáva kukurici, paprike a šafránu ich farbu. Na zlepšenie zraku sa tiež odporúča jesť viac listovej zeleniny vo všeobecnosti.

Všetci od detstva od svojich rodičov a starých rodičov počúvame, že máme jesť mrkvu. V skutočnosti, luteín a zeaxantín sú známe ako karotenoidy, ktoré sa nachádzajú aj v mrkve. Ako uvádza BBC, tieto kľúčové zlúčeniny sú však obsiahnuté skôr v jej zelenej nadzemnej časti, ktorú nekonzumujeme. Ak si teda chcete zlepšiť zrak, pravdepodobne by ste mali siahnuť po zelenej listovej zelenine a ideálne v spojení s nejakými tukmi, v ktorých sa tieto zlúčeniny najlepšie rozpúšťajú a pomáhajú telu absorbovať ich.

Už ste čítali?