V tomto švajčiarskom meste nikto nekupuje potraviny. Navzájom si ich pre seba dopestujú

Vo Švajčiarsku sa jedno mestečko premenilo na jednu veľkú záhradu. Každý obyvateľ niečo pestuje buď vo svojej záhrade, sade alebo aspoň na terase či balkóne. Pestovať učia aj svoje deti a vypestované plodiny si medzi sebou priateľsky vymieňajú a delia. Čo zvýši darujú miestnej charite.
BERN 3. septembra - Poľnohospodárstvo a pestovanie plodín by sa niekomu v dnešnej dobe mohlo zdať nemoderné, keďže všetko sa dá zohnať v obchodoch. No predstavte si, že aj v takej vyspelej a modernej krajine, akou je Švajčiarsko, kde majú vysokú životnú úroveň, sa aktívne venujú pestovaniu a záhradkárčeniu.
Konkrétne švajčiarske mesto Les Avanchets v kantóne Ženeva sa prezentuje ako jedno z najzelenších miest na svete a stalo sa jednou veľkou záhradou. Prakticky všetci obyvatelia si tam pestujú vlastné jedlo a takmer každý tam má svoju záhradu. Tak sa toto mesto stáva úžasným príkladom toho, ako môže byť mesto plné mestských záhrad. Svojou iniciatívou ukazujú svetu, aké krásne je mesto, keď v ňom má každý záhradu, sad, terasu alebo balkón, kde si niečo pestuje.
Dobré susedské vzťahy
V tomto mestečku sa rozhodli, že každý obyvateľ bude niečo pestovať, a zároveň tak môže byť v tomto smere mesto celkom sebestačné a mať k dispozícii vlastné domáce plodiny. Miestni ľudia tak majú vo svojich záhradkách rôzne druhy ovocia a zeleniny, podľa svojho vkusu a potreby. Nemusia však pestovať všetko, čo potrebujú, pretože svoje vypestované plodiny si zvyknú vymieňať so svojimi susedmi. Pri každom dome je tak záhradka, v ktorej domáci niečo pestujú. Táto iniciatíva podporuje nielen zdravú výživu a pestovanie biopotravín, ale aj budovanie priateľských vzťahov medzi ľuďmi, pretože tu prirodzene dochádza ku tomu, že si zeleninu a ovocie medzi sebou vymieňajú. Obyvatelia sú pritom spokojní, že takto užitočne využívajú svoj voľný čas a ešte môžu aj nadväzovať kontakty s inými ľuďmi. Ako správne pestovať plodiny učia už aj svoje deti a prebytočné potraviny poskytujú miestnej charite.
Ako tento nápad vznikol?
Tento spôsob života v súlade s prírodou a produkciou vlastných potravín v tomto švajčiarskom mestečku praktizujú už dlhšiu dobu. Jeho pôvod súvisí s tým, že po druhej svetovej vojne úrady ponúkli poľnohospodárom a nezamestaným pôdu, aby ju mohli zveľaďovať. Nápad sa ujal a postupne sa natoľko rozšíril, až sa z toho vytvorila celoplošná mestská aktivita. Podarilo sa im tak vytvoriť kultúru metského poľnohospodárstva a zatiaľ sa tomu darí. V súčasnosti už majú v tejto oblasti 50-tisíc hektárov mestských záhrad a tento trend sa tam neustále rozrastá.
Jedinečný spôsob života
Slávny francúzsky fotograf a ekológ Yann Arthus-Bertrand zachytil toto mestečko z výšky, aby ukázal, ako vyzerá mesto, v ktorom si miestni obyvatelia vybrali jedinečný a pritom tradičný spôsob života, ako za starých čias. Každý si vypestuje potraviny pre vlastnú spotrebu a na výmenu so susedmi. Nie je to krásne?





Zdroj: Azureazure