Dobré noviny
Lacný pouličný stánok získal Michelinovu hviezdu. Zákazníci tu stoja v rade celé hodiny
Iveta Bátrnová
Iveta Bátrnová

Lacný pouličný stánok získal Michelinovu hviezdu. Zákazníci tu stoja v rade celé hodiny

Malý stánok s občerstvením zažil nečakaný úspech.
Malý stánok s občerstvením zažil nečakaný úspech. — Foto: reprofoto/danielfooddiary

Na prvý pohľad obyčajný malý stánok s občerstvením zažil nevídaný úspech. Ako prvý pouličný stánok s občerstvením prekonal mnohé reštaurácie a získal prestížne ocenenie uznávaného gastronomického sprievodcu, Michelinovu hviezdu. Za jedlom starého šéfkuchára cestujú ľudia z celého sveta.

SINGAPUR 8. augusta - Vidieť pred malým obyčajným pouličným stánkom stovku ľudí stojacich v rade ešte pred jeho otvorením vás môže poriadne prekvapiť, ale v tomto prípade je to na bežnom poriadku. Ľudia tu však trpezlivo čakajú, kým sa dostanú na rad, pretože vedia, že im to stojí za to. Ide o malý potravinový stánok v Čínskej štvrti v Singapure, ktorý sa stal vychýrený kvôli svojim špecialitám. Získal za ne dokonca, ako prvý stánok takéhoto druhu, významné ocenenie, ktorým sa môžu pýšiť len tie najprestížnejšie reštaurácie.

Prestížna cena pre malý stánok

Malý stánok s jedlom v Singapure získal ako prvý takýto stánok Michelinovu hviezdu, čím upútal pozornosť celého sveta a píšu o ňom všetky zahraničné médiá. Šéfkuchár Chan Hon Meng tam v malej kuchynke trávi denne aj 17 hodín, aby zákazníkom mohol naservírovať to najlepšie dusené kuracie mäso so sójovou omáčkou, ryžou a rezancami, čo neuniklo ani pozornosti gastronomických odborníkov a stánok získal toto významné ocenenie, ktoré je pre reštaurácie a kuchárov niečo ako keď herci získajú Oscara. Michelinove hviezdy väčšinou majú iba špičkové reštaurácie, no tentokrát sa usmialo šťastie aj na drobný stánok usilovného kuchára.

Nová vlna gurmánov

O lojálnych zákazníkov tento potravinový stánok nikdy nemal núdzu, no teraz priťahuje ľudí z celého sveta, ktorí chcú ochutnať vychýrenú kuracinu na tradičný hong-kongský spôsob, na ktorú sú ochotní počkať aj niekoľko hodín. Stánok sa nachádza v singapurskom komplexe spolu s ďalšími asi 6 tisícmi obchodíkmi a stánkami s občerstvením zameraným na čínske jedlá, no vďaka svojmu oceneniu teraz spomedzi nich patrične vyniká. Keď však jeho šéfkuchára pozvali na slávnostný ceremoniál odovzdávania Michelinových hviezd, myslel si, že to nemyslia vážne a uisťoval sa, či nejde iba o vtip. Prvotná skromná reakcia sa však neukázala ako oprávnená a naozaj získal túto veľkolepú cenu.

Kvôli špecialite šéfkuchára sú ľudia ochotní stáť v rade aj celé hodiny.Kvôli špecialite šéfkuchára sú ľudia ochotní stáť v rade aj celé hodiny. Foto: reprofoto/danielfooddiary

Cesta k úspechu

Šéfkuchár Meng pochádza z malého malajzijského mestečka Ipoh, odkiaľ prišiel do Singapuru takmer pred 30 rokmi. Práve tam sa naučil pripravovať sójovú omáčku s kuracím mäsom od hong-kongského kuchára v reštaurácii. A hoci dnes už má 70 rokov, tvrdí, že hoci je to ťažká práca, je to jediné, čo vie robiť, aj keď to znamená, že niekedy musí stáť na nohách aj viac ako 18 hodín. Pomáhajú mu pri tom dvaja čašníci, s ktorými zvláda celú prevádzku. 

Lacné jedlo prevalcovalo drahé podniky

Vďaka cenám, za ktoré ponúka tento stánok svoje jedlo, sa radí medzi cenovo najdostupnejšie prevádzky s jedlom, ktoré sú ocenené hviezdou od Michelina, ak nie je aj úplne najlacnejším takýmto jedlom. Za tanier plný ryže so sójovou omáčkou a kuraťom zaplatíte menej ako za populárne hamburgery z McDonaldu. Kura so všetkou prílohou stojí okolo 2 eur. Tento muž denne pripraví aj 180 kurčiat a bežne sa stáva, že ešte pred zatvorením majú vypredané, pretože je o ich jedlo napriek veľkej konkurencii taký silný záujem. Je jedným z dvoch pouličných predavačov, ktorým bolo významné ocenenie udelené, pretože okrem neho ho získal aj šéfkuchár Tang Chay Seng so svojím stánkom s rezancami s mletým bravčovým mäsom. Spoločne dúfajú, že týmto úspechom sa im podarí poukázať na to, že aj lacné jedlo môže byť kvalitné a chutné.

Ak ste zvedaví na celý jeho príbeh, môžete si ho pozrieť v tomto videu:

Už ste čítali?