Dobré noviny
Krvný tlak znižuje niečo, čo máme radi, dokázal slovenský študent
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Krvný tlak znižuje niečo, čo máme radi, dokázal slovenský študent

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: pixabay

Vysoký krvný tlak alebo hypertenzia trápi veľké množstvo svetovej populácie. Experiment slovenského študenta však ukázal, že sa proti nemu možno bude dať bojovať mimoriadne príjemnou formou.

Hypertenzia je ochorením srdcovo-cievneho systému a je rizikovým faktorom rozvoja ischemickej choroby srdca alebo až cievnej mozgovej príhody. Hoci existujú lieky, stále sa hľadajú spôsoby, ako nástup hypertenzie zastaviť či oddialiť. Teraz sa ukazuje, že do hry môže vstúpiť príjemný spôsob, a to konzumácia čokolády, červeného vína a zeleného čaju. Mimoriadne potešiteľné je, že dôkaz svojím experimentom potvrdil slovenský študent z Univerzity Komenského v Bratislave Štefan Lukáč.

Kľúčová molekula

Ako sa totiž zistilo, tieto obľúbené pochutiny sú zdrojom prírodného antioxidantu – epikatechínu. Študent svoj experiment uskutočnil na špeciálnych potkanoch, ktorým túto látku podával rozpustenú v pitnej vode. Potvrdilo sa, že antioxidant dokáže spomaliť nárast krvného tlaku a rozvoj hypertenzie. 

U potkanov sa začína spontánne rozvíjať hypertenzia od 5. týždňa života a práve od tejto etapy sa im začala podávať látka. „U potkanov sme následne sledovali krvný tlak a pulz a uskutočňovali analýzu tkanív, napríklad - či a ako ovplyvňuje epikatechín produkciu oxidu dusnatého a voľných kyslíkových radikálov v ľavej komore srdca a aorte, ďalej sme sledovali funkčné charakteristiky rôznych ciev a iných parametrov,“ opísal medik Štefan Lukáč. Ukázalo sa, že tie potkany, ktoré látku dostávali, mali nižší krvný tlak na rozdiel od tých, ktoré ju nedostali. 

Ako ďalej uviedol študent, ukázalo sa, že epikatechín môže pomáhať v prevencii chorobných zmien, ktoré vznikajú v organizme pri hypertenzii. „Jeho účinok súvisel so zvýšením antioxidačnej schopnosti krvnej plazmy a zlepšením produkcie oxidu dusnatého, ktorý je veľmi dôležitý v regulácii krvného tlaku a cievnych funkcií. Oxid dusnatý je kľúčovou látkou, ktorá rozširuje cievy a tým znižuje krvný tlak a zlepšuje prietok krvi tkanivami. Predpokladáme, že práve oxid dusnatý  je kľúčovou molekulou, ktorá zabezpečuje priaznivý účinok epikatechínu,“ doplnil študent.

Môžu sa znížiť náklady na liečbu

Pritom práve kakaové bôby sú najbohatším zdrojom epikatechínu a preto je dôležité zamyslieť sa nad tým, že v boji proti hypertenzii by mohla byť pomocná čokoláda s vysokým podielom kakaa. Táto prospešná látka sa však nachádza aj v zelenom čaji, ktorý býva označovaný za antioxidant, i v červenom víne. Podľa študenta môže epikatechín prispieť nielen k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľstva, ale aj k zníženiu nákladov na liečbu. 

Jeho experiment neostal bez povšimnutia a bol ocenený 2. miestom na medzinárodnej študentskej vedeckej konferencii v Budapešti. Ako informovala univerzita, výskumná úloha vznikla v rámci spoločného projektu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Ústavu normálnej a patologickej fyziológie Slovenskej akadémie vied. 

Už ste čítali?