Dobré noviny
Nebezpečné alebo zdravé? Pohľad na päť potravín trochu inak
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Nebezpečné alebo zdravé? Pohľad na päť potravín trochu inak

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: pixabay

Niektoré potraviny sú viac v nemilosti ako iné. Alebo sa to tak pri nich aspoň roky rokúce traduje. V niektorých prípadoch sa prvotný negatívny pohľad na ne už stihol zmeniť, v tých ostatných stačilo pozrieť sa na jedlo v širších súvislostiach.

Nutričný odborník Scott Harding sa pozrel na päť konkrétnych potravín, aby zistil, že v skutočnosti môžu byť pre nás dobré, ba priam zdravé. Zaradil medzi ne vajcia, margarín, zemiaky, orechy a mliečne výrobky.

Vajcia

Aj keď sa to teraz nezdá, dlhé roky sa vajcia považovali za zlé pre srdce a to kvôli tomu, že vraj prispievajú k vysokej hladine cholesterolu v krvi. No za posledných 20 rokov viacero výskumov ukázalo, že normálny príjem cholesterolu má veľmi malý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi človeka. Teraz už teda všetci vedia, že vajcia sú výborným zdrojom bielkovín, ale aj zdravých tukov, vitamínov a minerálov.

Margarín a maslo

Hlavne margarín, ktorý sa dostal v podobe nátierok do chladničiek väčšiny domácností, je často v nemilosti. Margarín nahradil klasické maslo a oproti nemu sa vyznačuje napríklad aj nižšou cenou. Problémom sú však nasýtené tuky, ktoré odporúčali zdravotníci konzumovať čo najmenej, aby sa zabránilo ischemickej chorobe srdca. Na problémové trans tuky reagoval už aj potravinársky priemysel, ktorý sa snaží vyrábať margaríny bez nich. Ich konzumácia je teda bezpečná, pokiaľ nie je v zložení uvedené „čiastočne stužený rastlinný olej“.

Zemiaky

Táto plodina, ktorá býva súčasťou mnohých jedál, sa tiež považuje za nezdravú. Má totiž vysoký glykemický index, no zároveň je bohatým zdrojom sacharidov, vitamínu C či niektorých vitamínov skupiny B. Dôležité je aj to, ako si zemiaky pripravíte. Ich varenie a chladenie zvyšuje množstvo rezistentného škrobu v nich. Takýto škrob sa potom správa ako diétna vláknina, výsledkom čoho môže byť pozitívny vplyv na črevné baktérie. 

Orechy a arašidové maslo

Našťastie, dnes už poznáme pozitívny prínos orechov na náš organizmus, no vždy to tak nebolo. Vysoký obsah tuku a vysoký obsah kalórií – aj takýmto strašiakom zvykli orechy bývať. To, čo orechy obsahujú, sa však nazýva zdravé tuky a tie sú pre organizmus prospešné. Navyše sa orechy konečne považujú za kľúč k zdravej výžive a k udržaniu zdravej telesnej hmotnosti. Ukazuje sa aj ich pozitívny účinok na srdce, keď chránia pred úmrtím na kardiovaskulárne ochorenia, ischemickú chorobu srdca či náhlu srdcovú smrť. Nie sú to však len orechy, čo je prospešné, ale aj arašidové maslo. Je totiž výborným zdrojom bielkovín, vlákniny, vitamínu B6 a horčíka.

Mliečne výrobky

Mlieko, maslo, jogurt a syry – kategória mliečnych výrobkov je stále predmetom búrlivých diskusií. Pozitívnym aspektom je vysoký obsah bielkovín a vápnika. Negatívnym možný vysoký obsah tuku. Ak však zdravo prijímate kalórie a tuky, pravidelné konzumovanie mliečnych výrobkov nemusí byť problém.

Už ste čítali?