Dobré noviny
České firmy ustúpili zákazníkom. Vylúčia palmový olej aj Slováci?
Radka Turoňová
Radka Turoňová

České firmy ustúpili zákazníkom. Vylúčia palmový olej aj Slováci?

Palmové orechy, z jadier ktorých sa vyrába palmový olej
Palmové orechy, z jadier ktorých sa vyrába palmový olej — Foto: pixabay

Palmový olej, respektíve jeho bojkotovanie, je jasným dôkazom toho, že keď sa spojí verejnosť, dokážu sa dosiahnuť veľké veci. Palmový olej je už dlhšie predmetom búrlivých diskusií a rozhorčených reakcií, pričom sa čoraz viac ľudí spája v rôznych skupinách aj po sociálnych sieťach. V susednom Česku už niektoré firmy pristúpili ku konkrétnym a razantným krokom. Ale čo Slovensko?

Táto surovina nie je príliš prospešná nielen pre náš organizmus, ale hlavne pre životné prostredie. Navyše, získavaním palmového oleja sa ničia dažďové pralesy, čo má fatálne následky aj pre zvieratá. Dosť dôvodov na to, aby sa potravinové spoločnosti, ktoré používajú palmový olej najmä kvôli jeho cene, spamätali. Našťastie, niektoré tak pod tlakom aj robia.

Zákazník na prvom mieste

Vynikajúcou správou je, že medzi spoločnosti, ktoré sa rozhodli dať palmovému oleju červenú, je aj česká spoločnosť Bidvest, informoval server iDNES.cz. Táto firma sa totiž riadi tým, že o dopyte rozhoduje zákazník. Aktuálny trend je taký, že mnoho ľudí má voči palmovému oleju vyhranené názory. Čo sa týka spomínanej českej firmy, tá túto surovinu vyškrtla zo svojich receptúr a zákazníci, ktorí milovali istú značku zmrzliny, ju už viac na pultoch nenájdu. „Akokoľvek je množstvo palmového oleja v našej zmrzline minimálne a objavuje sa väčšinou v polevách, tak nás zákazník donútil, aby sme zmenili receptúry a palmový olej nahradili iným druhom oleja,“ vyhlásil šéf spoločnosti Bohumil Volf.

Podobnou cestou sa vybral výrobca pražených orieškov Alika a istý online server, ktorý predáva potraviny, dokonca spustil na svojich stránkach filter, ktorý pre nakupujúcich vyradí všetky produkty obsahujúce palmový olej. No hoci sa hovorí, že upustenie od tohto oleja môže všetko predražiť, niektoré alternatívy sa ukazujú byť celkom rozumné. Napríklad, keď palmový olej vo výrobe nahradí slnečnicový či repkový. Drahým špásom je väčšinou hlavne kokosový olej, aktuálne veľmi populárna „vychytávka“, ktorú dámy používajú nielen do jedál, ale aj ako alternatívu kozmetiky. Lacnejšie alternatívy sa ale podľa českých výrobcov do cien nepremietnu.

Sedita nechce prísť o „lahodnú chuť“

A čo Slovensko? Známa firma Sedita, ktorá vyrába legendárnu sladkosť Horalka, musela tiež čeliť viacerým nepríjemným otázkam Slovákov. Podľa popisu zloženia je totiž palmový olej súčasťou aj tejto sladkosti. Spoločnosť sa vyjadruje k problematike palmového oleja na svojom Facebooku v rámci sekcie často kladené otázky. „Milá Sedita, prečo dávate do svojich výrobkov palmový tuk?“ pýtala sa na sociálnej sieti istá Češka. „Palmový tuk používame v našich výrobkoch z viacerých dôvodov. Jedným z nich je aj jeho tuhé skupenstvo, ktoré je pre naše výrobné procesy veľmi dôležité. Pri použití iného druhu tuku alebo oleja v tekutej forme je potrebné jeho stužovanie. Pri tomto procese však vznikajú látky, ktoré sú pre telo človeka nebezpečné,“ vysvetlila Sedita. Na otázku ďalšieho užívateľa sociálnej siete zas odpovedala tak, že palmový tuk je potrebný, aby sa zachovala „lahodná a jemná chuť sušienok“. Otázne je, či väčšina zákazníkov o lahodnú chuť stojí, alebo si radšej predstaví spustošenú flóru, ale i faunu, keďže celý proces ohrozuje napríklad aj orangutany. Takisto vyvstáva otázka, či nám chvíľka pôžitku z potraviny, ktorú pre náš život v podstate ani nepotrebujeme, za to všetko negatívne stojí.

Odporúčame:

Lacný zabijak, ktorého konzumujeme každý deň

 

 

Spoločnosť Sedita sa chváli kvalitou používaných ingrediencií. A hoci sa nám to páči, ale nie, palmový tuk má medzi nimi svoje miesto. „Naša spoločnosť dodržiava všetky prísne predpisy, ktoré sú stanovené pre potravinársku výrobu. Naše výrobné postupy sú certifikované a prísne kontrolované. Nevynímajúc ani predpisy, ktoré sa týkajú olejov a tukov. Okrem kokosového a maslovníkového tuku používame vo výrobe dva druhy palmového rastlinného tuku -  tuk z oplodia a palmovo-jadrový. Jeho zloženie a konzistencia ho predurčuje na variabilné použitie v potravinách,“ vysvetľujú a odvolávajú sa aj na zdravotné hľadiská. Tuhé tuky sú totiž podľa nich vhodnejšie ako tuky, ktoré museli prejsť hydrogenizáciou, pretože vtedy sa vytvárajú škodlivé látky, ktoré môžu byť aj príčinou rakoviny. 

Celej téme palmového tuku venovala spoločnosť rozsiahlu časť v rámci často kladených otázok. Je teda pozitívne, že sa tejto háklivej téme nevyhýba, ba dokonca odpovedá aj na otázku, či jej neprekáža, že kvôli získavaniu tejto suroviny horia pralesy. Alibizmu sa však predsa len nevyhli. Za všetko stojí táto odpoveď. „Cieľom je nájsť ekologicky správne riešenie a to nie je jednoduché. Je na zamyslenie, či jednoduchou zámenou palmových produktov za iné nenastane obdobná situácia s pestovaním týchto iných plodín.“ Zdá sa, že naši susedia si takúto hypotetickú otázku položiť nemuseli a jednoducho sa rozhodli, že palmový olej nahradia niečím iným. Na Slovensku je stále súčasťou viacerých potravín, napríklad spomínanej Horalky. „Naša spoločnosť nehodlá znižovať kvalitu našich výrobkov, a preto naše tradičné výrobky ani nezmenšujeme, ani jednotlivé suroviny nenahrádzame lacnejšími ingredienciami,“ zdôraznili.

Vraj diametrálny rozdiel

Palmový olej je pevnou súčasťou aj iných surovín, používaných v kuchyniach možných gazdiniek. Je totiž napríklad súčasťou tukov na pečenie. Tie vyrába napríklad spoločnosť PALMA, ktorú sme chceli ohľadom palmového oleja kontaktovať, no telefón nám do dnešného dňa nezdvihli, ani neodpovedali na e-mail.

Kontroverzná surovina je aj súčasťou výrobkov značky Slovakia Chips. Spoločnosť si tiež zrejme uvedomila fakt, že bude stále čeliť konfrontácii s problematikou palmového oleja, a preto si to ošetrila podobným spôsobom ako Sedita, no priamo na svojej internetovej stránke. Podobne ako Sedita, sa aj táto spoločnosť odvoláva na chuť svojich produktov. „Palmový olej stále používame v niektorých druhoch trvanlivého pečiva, a to hlavne z dôvodu výsledných senzorických (chuťových) vlastností výrobkov,“ tvrdí firma na svojom webe. Používa vraj certifikovaný palmový olej z udržateľného zdroja, ktorý vznikol na základe aktivít RSPO, čiže Roundtabe of Sustainable Palm Oil. Jeho primárnou snahou je údajne zabrániť ďalšiemu výrubu dažďových pralesov.

Spoločnosť tvrdí, že nad prechodom od palmového k slnečnicovému oleju premýšľa neustále, no obáva sa práve spomínanej chuťovej odchýlky, ktorá by tak mohla vzniknúť. Okrem toho máme pre vás správu, ktorá určite nepoteší milovníkov arašidových chrumiek. Ako totiž uvádza Slovakia Chips, najlepšie sa z hľadiska vlastností, vďaka ktorým sa arašid udrží na chrumke, osvedčil práve palmový olej. Keď sa pri spomínaných chrumkách pokúsili tento olej nahradiť slnečnicovým, rozdiel v chuti sa hneď prejavil. To nám za spoločnosť potvrdila aj Alica Pašková„Palmový olej používame v niektorých druhoch pečiva a to najme kvôli chuťovým vlastnostiam produktov. Výsledný produkt je senzoricky diametrálne odlišný po použití slnečnicového oleja, to sa prejavuje veľmi výrazne napríklad na arašidových chrumkách. Dôvodov používania palmového oleja je však viac. Je to napríklad i vyššia termostabilita palmového oleja a iné faktory, ktoré ovplyvňujú výsledný produkt,“ uviedla pre Dobré noviny. Zdôraznila však, že čipsy sú smažné výhradne na slnečnicovom oleji.

Riešenie v rukách spoločností

K problematike sa pre Dobré noviny vyjadrila aj riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska Jarmila Halgašová„Palmový olej je olej rastlinného pôvodu, ktorý je všestranne využívanou surovinou. Palmový olej patrí medzi hlavný zdroj výživy pre mnohých obyvateľov našej planéty a tiež patrí medzi hlavný zdroj obživy pre mnohých farmárov naprieč Indonézii a Malajzie. Jeho význam neustále rastie aj v Afrike a Latinskej Amerike. Viac ako 80 percent celosvetovej produkcie pochádza z Indonézie a Malajzie. Patrí medzi hlavné zložky potravín, ako napríklad margarínov alebo mrazených krémov. Problém palmového oleja spočíva v rýchlom raste jeho spotreby v rôznych priemyselných odvetviach, vďaka čomu sa každoročne zlikviduje množstvo lesov, čo vedie ku klimatickým zmenám, k strate biologickej rozmanitosti a k pozemkovým sporom.“ 

Podľa nej však nie je jednoduché zameniť tento olej za napríklad repkový, a to pre ich „diamterálne odlišné vlastnosti“. Palmový olej sa totiž podľa jej slov vyznačuje špecifickými funkčnými vlastnosťami. Tými je napríklad jeho neutrálna chuť a výrobkom navyše dodáva nielen požadovanú štruktúru, ale aj pevnú konzistenciu. Hoci je Potravinárska komora Slovenska o tejto problematike informovaná, riešenie je v rukách potravinárskych spoločností a ich členov, „ ktoré sú angažované v iniciatíve na získavanie palmového oleja výlučne od certifikovaných zdrojov s vysledovateľným pôvodom“.

Už ste čítali?