Dobré noviny
Čajové vrecúška máme všetci doma. Málokto vie, ako vznikli
Iveta Bátrnová
Iveta Bátrnová

Čajové vrecúška máme všetci doma. Málokto vie, ako vznikli

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: Pixabay

Sypaný čaj si dnes vychutnávajú najmä čajoví gurmáni, už dávno je však rozšírená jeho podoba v čajových vrecúškach. Príprava čaju je vtedy pohodlná a veľmi jednoduchá, stačí dať vrecko do šálky a po chvíli ho vytiahnuť. Ako tieto vrecká vznikli?

Aj veci, ktoré vyzerajú, že sú tu od nepamäti, môžu mať zaujímavé pozadie svojho vzniku. Povzbudivé účinky čajovníkových lístkov ľudia objavili už pred tisícmi rokov a príprava čaju časom prešla mnohými zmenami. V 8. storočí Číňania popísali jej presný postup, pri ktorom bolo potrebných až 24 rôznych nástrojov. Ako sa však postupne svet zrýchľovať a čas začal byť vzácny, zložitý a zdĺhavý proces potreboval zjednodušenie.

Vrecká vznikli omylom

Prvé čajové vrecúška boli ručne šité z hodvábu. Začalo sa to tak, že obchodník z New Yorku, Thomas Sullivan, posielal svojim klientom v škatuľkách vzorky čajových lístkov na ochutnanie. Keďže bol veľmi sporivý, raz ich poslal iba v hodvábnych vrecúškach, no u jeho zákazníkov mali úspech. Čaj omylom lúhovali priamo v nich a boli nadšení z toho, že čaj nebolo treba scediť. Stačilo iba vytiahnuť vrecúško s čajom.

Rok 1904 bol zlomovým rokom, kedy sa čajové vrecká začali využívať na komerčné účely. Stačilo už iba doladiť niektoré detaily. Keďže hodváb bol ako materiál stále ešte drahý a navyše málo priepustný, začala sa používať gáza. Takto sa čaj dostával aj k vojakom v čase 1. svetovej vojny. Gáza však zanechávala v čaji nepríjemnú pachuť a bolo ju potrebné nahradiť.

Neskôr sa začali používať vrecká z jemného papierového filtra, ktorý výrobcovia museli zaliepať, aby sa z neho lístky neuvoľňovali. Kvôli tomu ale čaj nechutil práve ktovieako dobre. Preto v Amerike vynašli spôsob, ako spojiť dve vrstvy filtra bez lepidla, iba pôsobením tepla. Vďaka tomu si čaj zachoval svoju jedinečnú chuť a čajové vrecúška boli konečne vo fáze, s ktorou mohli byť všetci spokojní. Britom sa síce ešte v 50. rokoch stále nepozdávali, ale dnes už sa takto väčšinou pripravuje čaj aj u nich.

Odvtedy čajové vrecúška prechádzali iba malými úpravami a zmenami. Vyrábali sa kruhové vrecká, poznáme aj pyramídové a najčastejšie sú čajové vrecúška v tvare obdĺžnikov, ku ktorým je pripevnená nitka s papierovým štítkom. Dnes už sú pre nás čajové vrecká úplnou samozrejmosťou a neobsahujú iba lístky z čajovníkov, ale aj bylinky alebo sušené ovocné zmesi. Nevýhodou je, že do čajových vrecúšok sa často sype iba lacný prach, ktorý zostáva po spracovaní čajových listov. Ale nie je to tak vždy. Aj takýto čaj môže byť kvalitný.

Už ste čítali?