Čokoláda je prospešná. Skúste si ju dať aspoň raz do týždňa, váš mozog to ocení
Radka Turoňová
Radka Turoňová

Čokoláda je prospešná. Skúste si ju dať aspoň raz do týždňa, váš mozog to ocení

Ťažko povedať, či existuje človek, ktorý by nemal rád čokoládu. Sladké vyhľádávame často predovšetkým v strese a aj napriek malým výčitkám kvôli kalóriám stojí ten pôžitok z čokolády za to. Zdá sa však, že po najnovších zisteniach vedcov už žiadne výčitky nebudeme musieť mať. Ba práve naopak, čokoládu si vraj môžeme dopriať bez viny. Samozrejme, v rozumnej miere.

Čokoláda má svoje pozitíva. — Foto: pixabay

Základom je jesť čokoládu aspoň raz do týždňa. Podľa výskumu majú totiž takíto ľudia lepšie kognitívne výkony. Jedenie čokolády je spájané s lepšou vizuálno-priestorovou pamäťou, pracovnou pamäťou či abstraktným uvažovaním.

Výskum ešte zďaleka nekončí

Ešte v 70. rokoch minulého storočia začal psychológ Merrill Elias sledovať kognitívne schopnosti viac ako tisícky ľudí v štáte New York. Cieľom bolo porovnať vzťah medzi krvným tlakom a výkonom mozgu. Ktoby bol však vtedy povedal, že kľúčovú úlohu zohrá čokoláda? A predsa len. Výskum, do ktorého boli zahrnuté stravovacie návyky, skončil celkom pozoruhodne. Výsledkom sú spomínané lepšie kognitívne výkony tých, ktorí si doprajú čokoládu aspoň raz týždennne. "Je to významné – týka sa to celého radu kognitívych oblastí," vyhlásil Elias.

Ako sme spomínali, jedenie čokolády napríklad pozitívne vplýva na memorovanie, čo v praxi znamená, že vedecké termíny ako vizuálno-priestorová pamäť či skenovanie, znamenajú v každodennom živote zapamätanie si telefónneho čísla, nákupného zoznamu či robenie dvoch vecí naraz. Aspoň tak to opísala nutričná výskumníčka Georgina Crichtonová. To, či je jedenie čokolády spojené so zvýšenou funkciou mozgu, ale jednoznačne povedať nevie.

Jedno je však isté. Môžu za to živiny zvané kakaové flavonoidy. Práve pri nich sa totiž zdá, že majú pozitívny účinok na mozog. Okrem toho, dávnejšia štúdia ešte z roku 2011 zistila, že ovplyvňujú psychické procesy. Objavilo sa aj podozrenie, že tieto živiny zvyšujú prietok krvi do mozgu a tým zvyšujú množstvo jeho funkcií.

Čokoláda obsahuje tiež podobné látky ako káva či čaj, metylxantíny, ktoré zlepšujú niektoré telesné funkcie, napríklad úroveň koncentrácie. „Naše štúdie jednoznačne ukazujú, že spotreba čokolády ovplyvňuje kognitívne schopnosti,“ tvrdí Elias. Ten potvrdil, že čokoládu, samozrejme, v rozumnom množstve si môžeme dať bez akéhokoľvek pocitu viny. V žiadnom prípade ale nemôže byť náhradou zdravej vyváženej stravy.

Výskum stále nekončí a tím ľudí, ktorí sa na ňom podieľa, má pred sebou ešte množstvo otázok. „Ďalšia štúdia by nám mohla povedať oveľa viac o tom, čo sa deje,“ tajomne naznačil Elias. Zdôraznil tiež, že teraz sa zamerali len na ľudí, ktorí čokoládu jedli zriedka alebo vôbec a tých, ktorí ju jedli raz alebo viackrát týždenne. „Naozaj by som chcel vidieť, čo sa stane s ľuďmi, ktorí jedia čokoládu na tony,“ dodal.

Už ste čítali?

Jusufova rodina zmenila Šamorín na hlavné mesto zmrzliny: Práškové…

Vraví sa, že Juhoslovania sú všade. Niektorí Šamorínčania…

Všeobecná lekárka Etela Janeková nezavrela ambulanciu ani na…

MUDr. Etela Janeková, PhD. od začiatku pandémie nezavrela svoju ambulanciu ani…

Východniarov lieči tento usmievavý lekár z Kene: Ľudia sú tu…

Kipchanga Chemwotei Sakong pre známych jednoducho Kip. O Slovensku dlho nič nevedel.…

Pavol Croft je slovenský Indiana Jones. Nechcelo sa mu stáť…

K histórii a umeniu mal Pavol Croft vždy blízko. Preto si ich vybral…

Aj keď je úplne nevidiaca, učí na strednej škole: Študenti sa…

Odmalička snívala o tom, že sa bude predvádzať na javisku. Košičanka…

Byt v úplnom centre Bratislavy vymenili za šťastie na dedine:…

Nie všetky pokrokové projekty začínajú výpoveďou v korporáte.…

Práca v banke ju už nenapĺňala, pustila sa do výroby ženských…

Práca v banke si vyžaduje biznis oblečenie. Dobre o tom vedela už počas vysokej…

Pre koronu prišiel o prácu, tak piekol veterníky pre záchranárov.…

Keď prišiel Matúšov kolega s nápadom piecť koláče…